Timmermans spreekt burgers over rietjes, maar niet over Selmayr

16 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Frans Timmermans. Foto:AFP

Frans Timmermans was donderdag te gast in Tivoli Vredenburg in Utrecht, niet om te praten over de omstreden benoeming van Martin Selmayr als secretaris-generaal van de Europese Commissie, maar over duurzaamheid. Eerder op de dag zei Timmermans de ophef over Selmayr te betreuren.

Timmermans reageerde donderdag voor het eerst op de benoeming van Martin Selmayr. De Franse krant Libération meldde dat Selmayr, om zich van zijn benoeming te verzekeren, de eurocommissarissen douceurtjes had beloofd, zoals een dienstauto als ze afzwaaien als eurocommissaris. Timmermans bestrijdt dit. ‘Dat zou ook gewoon tegen de regels zijn.’  In een interview met NRC  geeft Timmermans toe dat hij niet had verwacht dat de ophef dergelijke vormen aan zou nemen

 

Lees de analyse van Jelte Wiersma

Strijd barst los: Macron wil meer geldtransfers

De fracties in het Europees Parlement waren eensgezind over de kwestie. Veel parlementariërs hekelden de ‘schimmige’ benoeming van de 47-jarige Duitser Martin Selmayr als secretaris-generaal van de Europese Commissie. Het europarlement stemde unaniem in met een onderzoek naar de benoeming van Selmayr, volgens Timmermans is dat geen probleem: ‘Als wij iets verkeerd gedaan hebben, wat volgens mij niet zo is, dan is het goed als dat ontdekt wordt.’

Timmermans: ‘Waarom hebben we eigenlijk nog rietjes?’

Donderdagavond was Timmermans in Utrecht, voor een burgerdialoog over duurzaamheid. Tijdens die burgerdialogen wil Timmermans peilen wat er speelt onder bevolking, en daarover de dialoog aangaan. Over de kwestie Selmayr werd niet gesproken.

Timmermans besteedde wel veel aandacht aan het uitbannen van plastic: ‘stomme dingen als rietjes, waarom hebben we eigenlijk nog rietjes? Die verdwijnen bijna allemaal in zee.’ Vijftig procent van het aangespoelde plastic in zee, is maar een keer gebruikt, weet Timmermans. Ook wil Timmermans dat er voor schippers plekken komen waar ze hun plastic afval kunnen inleveren. ‘Ik heb nu de indruk dat mensen doorhebben: “we hebben een plasticprobleem”, daar moeten we iets aan doen.’

De afgelopen weken is Brussel in de ban van de aanstelling van Martin Selmayr. Hoe zat het ook alweer?

Selmayr werd halsoverkop aangesteld als secretaris generaal van de Europese Commissie. Eerder was hij kabinetschef van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Hij volgt daarmee de Nederlander Alexander Italianer op, die  ruim twee jaar secretaris-generaal was, maar begin deze maand met pensioen ging. Selmayr was sinds 2014 de kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en leidde ook diens verkiezingscampagne. Juncker – die het einde van zijn termijn nadert – wordt dan ook beticht van vriendjespolitiek.

Europees Commissaris Günther Oettinger (Begroting en Personeelszaken) was degene die maandagavond in Straatsburg de klappen moest opvangen. Volgens de Duitser is er niets raars aan de benoeming van Selmayr. Die is volgens hem geheel volgens de regels verlopen. Oettinger zei daarmee in feite niets nieuws: woordvoerders van de Europese Commissie hamerden er de afgelopen twee weken al op dat alles volgens de regels is gegaan.

D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld sprak van een ‘ernstige fout’ en verweet de Europese Commissie een ‘compleet gebrek aan politiek beoordelingsvermogen’. Volgens haar moet de Commissie kiezen tussen ‘de carrière van Selmayr en de geloofwaardigheid van de EU’.

Benoeming Selmayr kan leiden tot aftreden Europese Commissie, analyseert Jelte Wiersma