Recycling Premium Corner

Wat te doen met 477.000.000 kilo plastic?

25 april 2018Leestijd: 10 minuten

Plastic is overal, en elk jaar gebruiken Nederlanders er meer van. Deze hardnekkige gewoonte leidt tot veel zwerfafval, plasticsoep in de oceanen en een groeiende berg troep. Is het tijd dat we anders omgaan met plastic? ‘We doen het nu heel slecht.’

Biologische supermarktketen Ekoplaza opende eind februari een ‘plasticvrije’ winkel in Amsterdam. Eten wordt hier zo min mogelijk verpakt in van olie gemaakt plastic, maar liever in verpakkingen van papier of glas. De winkel illustreert dat consumenten hun bedenkingen hebben bij plastic.

Het valt niet te ontkennen dat de grootschalige introductie van plastic het leven aangenamer heeft gemaakt. Het materiaal is zó voordelig en flexibel dat allerlei consumptiegoederen betaalbaar werden. En mede dankzij plastic verpakkingen liggen supermarkten vol met producten die niet alleen lang houdbaar zijn, maar ook lang lekker blijven. Zo bezien is het niet gek dat het plasticgebruik nog altijd toeneemt.

Meer oog voor schaduwkanten

Maar burgers hebben steeds meer oog voor de schaduwkanten. Sinds 2009 scheiden Nederlanders de plastic verpakkingen van de rest van het afval. Voorheen ging dat allemaal nog de verbrandingsoven in.

Voor mensen die begonnen met het scheiden van afval, bleek het vaak een openbaring hoe veel plastic een huishouden gebruikt: in volume vaak vele malen meer dan de rest van het afval. Het is logisch dat ze zich afvragen of het niet een beetje minder kan. Hebben we al dat plastic wel nodig?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.