Deze raadsleden kiezen de nieuwe burgemeester

12 april 2018Leestijd: 3 minuten
Installatie gemeenteraad Amsterdam. Foto:ANP

Nog geen maand gekozen tot raadslid en direct al in de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester? Dat kan, in Amsterdam. Dit jaar moet er een opvolger worden gekozen voor de in 2017 overleden Eberhard van der Laan. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad draagt een kandidaat voor. Wie zitten er in die commissie?

Dit jaar wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam gekozen. De man of vrouw die waarnemer Jozias van Aartsen moet vervangen, wordt benoemd door de gemeenteraad en moet passen in de volgende profielschets.

Door het grote aantal partijen in de nieuwe gemeenteraad telt de vertrouwenscommissie twaalf personen. Zij gaan op zoek naar een burgemeester die de wapenspreuk van Amsterdam personifieert: ‘heldhaftig, vastberaden, barmhartig.’ Deze man of vrouw moet een netwerker zijn en een belangenbehartiger voor de stad. Ook moet de nieuwe burgemeester de integriteit van het bestuur en de organisatie bewaren.

Kopstukken richten zich op formatie

Wie zitten er in de vertrouwenscommissie? Kopstukken ontbreken. Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Reinier van Dantzig (D66), Eric van der Burg (VVD) en Laurens Ivens (SP) laten deze commissie lopen. Volgens Het Parool doen zij dit om geen averij op te lopen bij de nog lopende coalitieonderhandelingen.

Wie worden getipt voor het burgemeesterschap?
De grootste partij is GroenLinks, voor de hand ligt dus dat GroenLinks aanspraak maakt op de post. Femke Halsema geldt als een serieuze kandidate, NRC tipt ook Andrée van Es en Tweede Kamerlid Bram van Ojik. Voor D66 wordt Alexander Pechtold genoemd, hoewel hij zelf heeft uitgesloten dat hij op de functie zal solliciteren. De D66 leider suggereerde zelf oud-collega Halsema als de ideale kandidaat. De PvdA levert sinds de Tweede Wereldoorlog de burgemeester van de hoofdstad. Mogelijk wagen oudgedienden Wouter Bos, Jet Bussemaker een gooi.

De grootste partij, GroenLinks, vaardigt Zeeger Ernsting af. Ernsting zit sinds 2014 in de Amsterdamse raad. Voorheen was hij accountmanager IT bij de Postcodeloterij. Ernsting houdt zich voor GroenLinks vooral bezig met de promotie van de fiets, blijkt uit zijn Twitterprofiel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen was hij zevende op de lijst.

Namens D66, de tweede partij in Amsterdam, zit Mascha ten Bruggencate in de vertrouwenscommissie. Ten Bruggencate zit ook sinds 2014 in de raad, en was tweede op de lijst, achter lijsttrekker Reinier van Dantzig. In het verleden werkte zij in de financiële sector. De VVD vaardigt Marianne Poot af, die achter Eric van der Burg op de lijst stond, en ook de afgelopen vier jaar raadslid was. Naast haar werk als raadslid is ze partner bij een uitzendbureau voor de zorg.

In de vertrouwenscommissie, zonder raadservaring

Hendrik Jan Biemond zit namens de PvdA in de commissie. Hij is partner bij advocatenkantoor Allen & Overy, en was niet eerder gemeenteraadslid. De SP stuurt Nicole Temmink, eerder gemeenteraadslid in Groningen, daarna fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Ook was ze kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar werd niet gekozen.

De kleinere fracties sturen wel hun voorzitter. Namens nieuwkomer Forum voor Democratie zit Annabel Nanninga in de gemeenteraad. Nanninga schreef voor onder meer de websites GeenStijl en The Post Online. DENK vaardigde Mourad Taimounti af, die ondernemer is. Tot 2010 zat hij namens het CDA in de deelraad van Slotervaart. Johnas van Lammeren van de Partij van de Dieren zit sinds 2010 in de gemeenteraad. Hij werd in maart uitgeroepen tot het beste raadslid van Nederland.

Van de partijen met één zetel gaat Don Ceder voor de ChristenUnie in de commissie (hij is in het dagelijks leven advocaat), oud-presentatrice Sylvana Simons namens BIJ1, Wil van Soest – sinds 2014 in de gemeenteraad – voor de Partij van de Ouderen, en Diederik Boomsma, promovendus rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, voor het CDA. Boomsma zat de afgelopen jaren voor het CDA in de gemeenteraad.

 

Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren, lees hier het commentaar van Ron Kosterman over de gemeenteraadsverkiezingen.