Amsterdam Premium Corner

Het Van der Laan-project waar niemand van mocht weten

30 oktober 2017Leestijd: 14 minuten

Wijlen Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hield er een geheim anti-radicaliseringsproject op na, dat niet in de boeken mocht terugkomen, waarover wethouders niet werden geïnformeerd en dat hij aan de controle van de gemeenteraad onttrok. Een project waar de ontslagen ambtenaar Saadia a.T. voor lijkt te moeten boeten.

Elsevier Weekblad kreeg inzage in vertrouwelijke stukken en sprak met betrokkenen, die niet onder hun eigen naam hun verhaal kunnen doen omdat ze dan hun ambtsgeheim schenden.

Het is een opvallende verschijning die in de eerste helft van 2015 binnenkomt op het Amsterdamse stadhuis. De Ierse psychoanalyst David Kenning (63) lijkt met zijn lange grijze haar, glimmende hoofddeksel, cape en wandelstok eerder op een soort tovenaar, dan op een radicaliseringsexpert die voor de geheime dienst in Bagdad zou hebben gewerkt. Hij komt voor de in 2004 opgerichte afdeling Radicalisering en Polarisatie.

Van der Laan zit al sinds zijn aantreden in 2010 met het dossier radicalisering in zijn maag. Hoewel zijn ambtenaren nota’s schrijven over het oprukkende salafisme in Nederland en er in 2012 in Amsterdam manifestaties zijn van jihadistische groepen als Sharia4Holland en BehindBars, is hij vooral druk met zijn Top 600-aanpak van overlastgevende criminelen. De uitreisgolf van Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak begin 2013 overvalt hem volledig.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.