Eric Vrijsen Premium Corner

Electorale aardverschuiving op links. SP halveert ondanks nieuwe leider

22 maart 2018

Wat is er toch aan de hand op links? Het ‘Klavereffect’ zuigt PvdA, SP en D66 leeg. GroenLinks plukt nu de vruchten van het jarenlang opzijschuiven van oude partijtijgers.

De nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen voerde een goede campagne, maar in veel gemeenten hebben de kiezers haar partij gehalveerd. Haar PvdA-collega Lodewijk Asscher trok foutloos door het land en ook zijn partij kreeg het bij de raadsverkiezingen van woensdag zwaar te verduren.

In Amsterdam en Rotterdam halveren PvdA en SP

Een paar jaar geleden waren SP en PvdA nog communicerende vaten. Winst voor de een was verlies voor de ander. Nu gaan ze allebei tegelijkertijd onderuit. In Amsterdam worden beide partijen in zetelaantal gehalveerd. In Rotterdam wordt de toch al zwaar gehavende PvdA bijna gehalveerd en de SP meer dan gehalveerd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.