Amsterdam

Annabel Nanninga: ‘In Amsterdam is de VVD een variant op de PvdA’

23 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Opiniemaker Annabel Nanninga stopte dit weekend als journalist bij ThePostOnline, om de partij Forum voor Democratie in Amsterdam naar de gemeenteraadsverkiezingen te leiden. Nanninga’s overstap naar Forum voor Democratie kwam niet als een totale omslag.

‘Destijds, toen Theo van Gogh werd doodgeschoten, heb ik in één keer een politieke ommezwaai gemaakt. Nu is het een voortzetting van wat ik al vond, maar dan met andere middelen.’

‘Mijn lijsttrekkerschap voor Forum voor Democratie in Amsterdam kun je meer zien als een omslag in aanpak. Dat vond ik nodig. Voor mijn gevoel was het niet langer genoeg om alleen dingen die foutgaan aan te kaarten met stukjes, en om misstanden te benoemen. Ik wilde echt wat doen. De drive om iedere dag stukjes te schrijven was weg – niet omdat ik niet van werken hou, maar dit was niet langer bevredigend.’

Eerder in Elsevier Weekblad

De methode-Baudet: eendagsvlieg of blijvertje?

‘Een andere motivatie om de politiek in te gaan was de totaal mislukte aanpak van radicale jongeren in Amsterdam. In 2013 schreef ik al over Saadia A.-T., toen nog voor GeenStijl. Destijds was al duidelijk dat daar een netwerk van vrienden de dienst uitmaakte. Een jongerenwerker had gewoon sympathie voor IS, en die kon ongestoord zijn gang gaan. Dit gaat wel over mensenlevens. De gemeente zou niet alleen de betrokkenen tot de orde moeten roepen, maar ook drie of vier stappen terug moeten gaan, en kijken waar het precies fout is gegaan, en wat beter kan. Interne kritiek ontbreekt. Dat moet anders.’

Hoe is toen het contact ontstaan met Forum voor Democratie?

‘Het gevoel dat ik iets anders wilde sudderde al langer, en toen belde Thierry Baudet. We zijn al enige tijd met elkaar bevriend, en ik volgde Forum voor Democratie sinds de opkomst al met belangstelling. Maar het initiatief ligt bij Baudet.’

Maar jullie verschillen ook van mening, eerder noemde je jezelf een aanhanger van Drees. Baudet is conservatiever.

‘Ik ben natuurlijk geen kloon van Baudet. Maar in de basis ben ik voor een sociaal vangnet. Overigens is mijn afscheidscolumn voor TPO niet bedoeld als programma. Die is puur persoonlijk. Ik voelde dat ik de lezers verantwoording schuldig was, en wilde uitleggen waarom ik tot mijn besluit ben gekomen.’

Is er meer bekend over een programma?

‘We werken op dit moment aan een verkiezingsprogramma, maar we hebben wel al een aantal speerpunten. Amsterdammers moeten hun eigen burgemeester kunnen kiezen, de erfpacht moet worden afgeschaft. We komen met een programma waar heel veel Amsterdammers wat voor zullen voelen.’

Volgens Nanninga zal Forum voor Democratie hoge ogen gooien. ‘Zes zetels,’ hoopt ze te halen. ‘In Amsterdam is er niet echt een rechtsere partij dan D66, zelfs de VVD is een variant op de PvdA. In dat opzicht valt er weer iets te kiezen. Daarom is het een aanvulling op de democratie. We gaan het Raqqa van de social justice warriors heroveren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.