Den Haag

Donordebat? PvdA-senator ligt liever op strand Malediven

06 februari 2018

De Eerste Kamer debatteert vanmiddag opnieuw over de donorwet van D66, maar zonder Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA. Ze is samen met haar man naar de Malediven gevlogen voor een strandvakantie.

Dat laat een woordvoerder van de PvdA zojuist weten aan De Telegraaf. ‘Dat is háár afweging,‘ antwoordde hij op de vraag of Barth niet beter bij het belangrijke debat aanwezig kan zijn. Ze is samen met haar man Jan Hoekema, D66-politicus en waarnemend burgemeester van Langedijk, vertrokken naar de paradijselijke eilandengroep in de Indische Oceaan.

Vanmiddag debat over donorwet in Eerste Kamer

De Eerste Kamer debatteert vanmiddag weer over de omstreden donorwet en stemt volgende week hoofdelijk. De PvdA is verdeeld over de kwestie, en dus bestaat de kans dat de stem van Barth de doorslag geeft.

Barths man Hoekema is in opspraak omdat hij bij zijn vertrek als burgemeester van Wassenaar onterecht een aanvulling op zijn wachtgeld opstreek van 17.800 euro. Hij stort het geld terug, maar toch vinden diverse raadsleden van zijn partij, D66, dat hij moet aftreden, schrijft het Noordhollands Dagblad.

Vorige week schreef D66-Kamerlid Pia Dijkstra, die het initiatief nam voor de nieuwe donorwet, een brief aan de Eerste Kamer om critici van de wet te overtuigen. Als de wet het haalt, worden mensen automatisch donor als ze daartegen geen bezwaar maken. In de Tweede Kamer werd het voorstel met een kleine meerderheid aangenomen. Omdat onder anderen senatoren van CDA en PvdA verdeeld zijn, is de uitkomst van de stemming in de Eerste Kamer nog allerminst zeker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.