Den Haag

Dijkstra (D66) probeert critici van donorwet te sussen

02 februari 2018

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) probeert tegenstanders van de donorwet in de Eerste Kamer gerust te stellen. Als het donorsysteem wordt doorgevoerd, kunnen nabestaanden – net als nu – nog altijd orgaandonatie tegenhouden.

Dat kan ook wanneer de overledene bij leven heeft aangegeven donor te willen zijn, of er geen bezwaar tegen heeft gemaakt, schrijft Dijkstra vrijdag in een brief aan de Eerste Kamer.

Dijkstra benadrukt dat in de huidige wet niet staat vastgelegd dat nabestaanden het laatste woord hebben, ook als iemand bewust voor het donorschap heeft gekozen. In de praktijk werkt het echter wel zo. Dat ‘beoogt het wetsvoorstel ook niet te wijzigen,’ aldus Dijkstra. ‘In feite hebben de nabestaanden dus het laatste woord, alhoewel ze geen formeel vetorecht hebben.’

Dijkstra wekte woede van PvdA en CDA tijdens debat

De Senaat vroeg Dijkstra om opheldering, na een ellenlang debat eerder deze week. Daar streek ze andere partijen flink tegen de haren in. Vooral bij de PvdA en het CDA wekte ze woede met  haar opmerkingen. Maria Martens (CDA) wilde bijvoorbeeld de garantie van Dijkstra dat de donorwet straks begrijpelijk is voor iedereen. Die zekerheid komt er niet want ‘een garantie geef je op stofzuigers’, antwoordde Dijkstra plompverloren op de vraag van een zichtbaar verbijsterde Martens.

Pia DijkstraLees ook de blog van Afshin Ellian:
Door D66-nihilisme staat recht op leven onder druk

Ook Jopie Nooren (PvdA) was niet te spreken over het gebrek aan tact bij Dijkstra en noemde haar taalgebruik ‘onhandig’. Dijkstra joeg Nooren tegen zich in het harnas door te veronderstellen dat mensen die zich straks niet als donor registreren stilzwijgend akkoord gaan met het orgaandonorschap. Volgens de PvdA-politicus ligt het veel genuanceerder, maar Dijkstra leek haar bezwaren niet te horen of te willen horen.

Stemming over donorwet uitgesteld

D66 heeft de steun van die twee partijen hard nodig om de wet door de Eerste Kamer te loodsen. Vanwege haar onvrede over het verloop van het debat eiste PvdA-er Nooren een brief van Dijkstra met meer opheldering over hoe de wet dient te worden geïnterpreteerd. Ook de VVD vroeg om een dergelijke brief. Vervolgens werd besloten – met steun van het CDA en D66 – dat de stemming wordt uitgesteld tot 13 februari.

Dijkstra’s wetsvoorstel moet meer orgaandonoren opleveren. Gaat het voorstel door, dan worden mensen automatisch donor als ze daartegen geen bezwaar maken. De maatregel moet het tekort aan orgaandonoren terugdringen. In de Tweede Kamer werd het plan met een nipte meerderheid aangenomen.

Net als bij de stemming in de Tweede Kamer laten veel partijen in de Eerste Kamer hun leden zelf een keuze maken, los van de partij waaraan ze zijn verbonden. Het wordt een spannende stemming, want veel senatoren hebben naar eigen zeggen nog geen beslissing genomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.