Den Haag

Coalitie schrapt wet raadgevend referendum

22 februari 2018Leestijd: 1 minuut

De wet voor het raadgevend referendum is door de Tweede Kamer ingetrokken.   Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de intrekkingswet donderdag.

De coalitie wist de wet met nipte meerderheid van tafel te halen. In totaal 76 Kamerleden stemden voor afschaffing en 69 tegen. Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De SGP stelde voor om dit referendabel te maken, en kreeg daarvoor de steun van de voltallige oppositie. Daarmee werd echter geen meerderheid bereikt.

SGP noemt intrekkingswet ‘niet zuiver’

De SGP is tegen referenda, maar vindt de manier waarop D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de afschaffing er doordrukt staatsrechtelijk ‘niet zuiver’ is.

Sinds het raadgevend referendum bestaat, is het maar één keer in de praktijk gebracht. Dat was in 2016, toen een meerderheid van de kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne stemde. Er komt nog wel een referendum over de ‘sleepwet’, die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft om dataverkeer via de kabel te onderscheppen.

De intrekkingswet moet nog langs de Eerste Kamer.

D66: ‘referendumpartij’ of niet? Lees de analyse van Maartje Schulz 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.