Rotterdam

Vrouwen betuigen steun aan Erdogan in ‘geregisseerde’ demonstratie

24 januari 2018

In Rotterdam-Zuid hebben woensdagmiddag enkele tientallen vrouwen bij een demonstratie hun steun betuigd aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en zijn inval in de Syrische grensregio Afrin. Het protest werd georganiseerd door de UETD – een lobbyclub in Europa van de Turkse regerende AK-partij.

Het zou gaan om een ‘strak geregisseerde actie met politieke leuzen bedoeld om de publieke opinie te beïnvloeden’, meldt RTV Rijnmond. Op borden die de vrouwen bij zich droegen, stonden kreten als ‘De “Olijftak”-operatie (militaire naam van het Turkse offensief, red.) is het recht van Turkije op zelfverdediging’ en ‘De “Olijftak”-operatie zal een nieuwe storm van vluchtelingen richting Europa voorkomen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Spanningen tussen Erdogan-aanhangers en Koerden lopen op

De vrouwen verwezen ook naar de Turkse strijd tegen de verboden Koerdische  beweging PKK. De demonstratie zou zijn georganiseerd door de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD), een lobbyclub van Erdogans AK-partij. In negentien andere Europese steden waren ook steunbijeenkomsten voor Erdogan op straat.

De spanningen tussen Erdogan-aanhangers en voorstanders van een onafhankelijk Koerdistan zijn de laatste tijd verder opgelopen. Erdogan kondigde vorige week het Turkse offensief op Afrin aan, iets wat stuitte op internationale weerstand. De troepen van Erdogan willen de controle van de Koerdische YPG-milite over de regio doorbreken. Erdogan zei eerder dat Turkije vanuit de regio was aangevallen, en voerde dat als reden op voor de inval.

In Keulen zet de Duitse politie zich schrap voor een demonstratie van Koerden tegen het Turkse offensief. De organisatie Nav-Dem (Democratisch Gemeenschapscentrum voor Koerden in Duitsland) verwacht bij het protest zaterdag zo’n 15.000 demonstranten, maar dat kunnen er volgens de Keulse politie ook enkele duizenden meer worden.

Na de Turkse inval in Syrië braken op diverse plekken in Duitsland, onder meer op het vliegveld van Hannover, al ongeregeldheden uit tussen Koerden en Erdogan-aanhangers.

Kabinet wil geen oordeel vellen over Turkse inval

Het kabinet wil nog geen oordeel uitspreken over de Turkse inval, zei minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken dinsdag. Hij benadrukte dat de Koerdische YPG ook niet bepaald uit ‘onschuldige lammeren’ bestaat, maar wil ook bewijs zien dat Turkije vanuit Afrin is aangevallen.

Een dag eerder uitte het kabinet nog flinke zorgen over de inval. ‘Hypocriet,’ noemde SP-Kamerlid Sadet Karabulut de reactie van Zijlstra dan ook. Volgens haar moet het feit dat er vooralsnog geen bewijs ligt dat de YPG Turkije vanuit Afrin aanvallen heeft uitgevoerd, juist een reden zijn om het Turkse optreden te veroordelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.