Rotterdam stopt Cavusoglu, maar Turken geven niet op

09 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Cavusoglu in Berlijn - bron:AFP

De Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD), een club die nauwe banden heeft met Erdogans AK-partij, wil hoe dan ook dat de Turkse minister Mevlut Cavusoglu komt spreken in Rotterdam. Woensdag kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) aan dat de bijeenkomst zou worden afgelast.

De UETD zet alle zeilen bij om zaterdag toch een pro-Erdogan-bijeenkomst te houden, meldt De Telegraaf op basis van twee hooggeplaatste anonieme bronnen binnen de Turkse gemeenschap.

Verzet van de Duitse regering

Achter de schermen wordt gezocht naar een andere locatie, nu een partycentrum in Hoogvliet zich terugtrok. ‘Nu het zo hoog is gespeeld door zowel Nederland als Turkije, zou het gezichtsverlies voor de Turken te groot zijn als het niet doorgaat,’ zegt een Turks-Nederlandse bron tegen de krant. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou willen laten zien dat hij zich niet laat stoppen door Europa.

Een andere bron zegt dat Nederland nauwelijks juridische instrumenten heeft om de pro-Erdogan-campagne tegen te houden en bijeenkomsten te verbieden.

Het draait allemaal om Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Hij reisde dinsdag – ondanks verzet van de Duitse regering – af naar Hamburg om Turken over te halen om ‘ja’ te stemmen in het referendum over een grondwetswijziging in zijn land.

Referendum erg belangrijk voor Erdogan

Cavusoglu zou aanvankelijk spreken in het Plaza Event Center, maar dat werd door de brandweer gesloten. Daarop week de minister uit naar het Turkse consulaat in Hamburg, alwaar hij zo’n tweehonderd Turken toesprak en uithaalde naar Duitsland en Europa.

Eerder sneerde Cavusoglu ook al naar Nederland, toen hem te verstaan was gegeven dat zijn bezoek ongewenst is: ‘Niemand kan mij tegenhouden! Ik zal mijn burgers toespreken. Nederland laat zich gijzelen door Geert Wilders.’ Het referendum is heel belangrijk voor Erdogan: een ‘ja’-stem maakt een grondwetswijziging mogelijk die zijn macht opnieuw flink vergroot.

Door de hervorming, die tot 2019 stapsgewijs zou worden ingevoerd, kan Erdogan per decreet gaan regeren, krijgt hij meer invloed op de rechterlijke macht en wordt de functie van premier afgeschaft. Het aantal termijnen voor de president blijft twee, maar de telling zou in 2019 opnieuw beginnen. Dat betekent dat Erdogan tot 2029 president kan blijven. Critici vrezen het begin van een echte dictatuur.