Turkije

Erdogan trekt Syrië binnen ‘om veilige zone te creëren’

21 januari 2018Leestijd: 3 minuten

Het Turkse leger is de Noord-Syrische provincie Afrin binnengetrokken. Dat zegt de Turkse premier Binali Yildirim, meldt de zender Habertürk.

Het land wil een ‘veilige zone’ van 30 kilometer creëren in Afrin, aldus Yildirim. Het Turkse leger bevestigt dat het buurland Syrië is binnengegaan en dat er tot dusver geen militairen gewond zijn geraakt.

De militaire interventie komt een dag nadat Turkije begon met luchtaanvallen op Syrisch-Koerdische milities in Noord-Syrië. Die ontkennen dat Turkije hun gebied is binnengevallen. Volgens hen is de opmars van het Turkse leger na felle gevechten mislukt en moest het zich terugtrekken.

Lees ook dit artikel over de verstoorde relatie tussen Nederland en Turkije:

Rutte: Excuses van Erdogan niet langer nodig

Turkije wil zelfstandige Koerdische staat voorkomen

De Syrisch-Koerdische milities, die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen, zijn bondgenoten van de Verenigde Staten. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en wil voorkomen dat uit de oorlogen in Syrië en Irak een zelfstandige Koerdische staat ontstaat.

Turkije begon zaterdag met het offensief Olijftak gericht tegen de YPG. Volgens het Turkse leger zijn bij de luchtaanvallen 153 doelen van de militanten getroffen. Negen mensen kwamen om het leven. Op de grond wordt Turkije gesteund door de rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Raketten vanuit Syrië afgevuurd

Ook zondag voerde het Turkse leger artillerieaanvallen uit op de Syrisch-Koerdische milities. ‘Ook op de tweede dag blijft Operatie Olijftak zorgen voor vrede en veiligheid voor ons volk, de territoriale integriteit van Syrië beschermen en alle terroristische elementen in de regio elimineren,’ aldus de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eerder op de dag werden vanuit Syrië vier raketten afgevuurd op de Turkse grensplaats Kilis. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu troffen drie raketten twee huizen, een vierde projectiel kwam terecht op een stuk onbebouwd land in het centrum van de stad. Volgens Anadolu vielen hierbij geen slachtoffers.

Nieuw leger van 30.000 man in provincie Afrin

Eerder deze week ontstond grote ophef toen Turkije zich fel verzette tegen het plan voor de vorming van een nieuw leger van 30.000 man in de Syrische provincie Afrin. De grensmacht zou door het Amerikaanse leger worden opgeleid en onder controle komen te staan van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die worden gedomineerd door Koerdische strijders van de YPG. Het leger zou als belangrijkste taak hebben het gebied uit handen te houden van Islamitische Staat.

Maar het plan schoot bij Erdogan in het verkeerde keelgat en hij dreigde ‘dit terreurleger te vernietigen’ als het er daadwerkelijk zou komen.

‘Beleid Washington versplintert regio’

Syrië reageerde ook woedend op ‘de flagrante inbreuk op de soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid van Syrië’, die de nieuwe strijdmacht zou belichamen. ‘Washington blijft destructief bezig met dit arrogante beleid dat de regio versplintert en oplossingen van conflicten belemmert. Iedere Syriër die meedoet met de grensmacht pleegt hoogverraad en zal als landverrader worden behandeld.’

Amerika kwam daarop haastig terug op zijn woorden en beloofde de Turkse regering woensdag volledige transparantie.  ‘We zijn ons bewust van de veiligheidszorgen van Turkije, onze partner in de NAVO,’ reageerde het Pentagon. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontkende ineens dat er ooit sprake was van het opzetten van een Syrische grensmacht en liet weten dat de situatie ‘verkeerd was weergegeven’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.