Turkije

Erdogan: ‘Rusland steunt inname Syrisch grensgebied’

22 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Turkije heeft de steun van Rusland bij de inname van het Syrische grensgebied bij Afrin. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Afgelopen weekeinde reden Turkse tanks de Syrische grens over en bombardeerden Koerdische doelen.

Erdogan hield op maandagmiddag een toespraak in de Turkse hoofdstad Ankara, waarin hij benadrukt niet van plan te zijn de troepen terug te trekken uit het Syrische gebied. Ook zegt Erdogan dat hij hierover afspraken heeft gemaakt met Rusland. In het grensgebied werden de afgelopen dagen doelwitten van de Koerdische militie YPG geraakt.

Opmerkelijk, omdat dezelfde Koerdische militie door de Verenigde Staten werd bewapend. De Koerden waren een bondgenoot in de strijd tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat in Syrië. Turkije is naar eigen zeggen van plan om een veilige zone in het gebied te vestigen, zodat de Syrische bevolking veilig terug kan keren.

Frankrijk roept op tot spoedbijeenkomst Veiligheidsraad

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft Turkije zondag opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ook liet Le Drian weten dat hij zijn Turkse collega van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, hierover heeft gebeld. Dat telefoongesprek heeft nog niet geleid tot het gewenste resultaat. Le Drian wil dat de VN-Veiligheidsraad zo snel mogelijk bijeenkomt om de Turkse inname van het Syrische gebied aan de orde te stellen. Dat overleg heeft vandaag plaats.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Turkije begon zaterdag met Operatie Olijftak gericht tegen de YPG. Volgens het Turkse leger zijn bij de luchtaanvallen 153 doelen van de militanten getroffen. Op de grond wordt Turkije gesteund door de rebellen van het Vrije Syrische Leger.

Raketten vanuit Syrië afgevuurd

Ook zondag voerde het Turkse leger artillerieaanvallen uit op de Syrisch-Koerdische milities. ‘Ook op de tweede dag blijft Operatie Olijftak zorgen voor vrede en veiligheid voor ons volk, beschermt ze de territoriale integriteit van Syrië en elimineert alle terroristische elementen in de regio,’ aldus de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.