Duitsland

Politie staat schrap voor protest duizenden Koerden

24 januari 2018

Duitse Koerden gaan zaterdag in Keulen massaal demonstreren tegen het Turkse offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. De troepen van president Erdogan willen de controle van Koerdische YPG-milities over de regio, doorbreken.

De organisatie Nav-Dem (Democratisch Gemeenschapscentrum voor Koerden in Duitsland) verwacht 15.000 betogers, maar dat kunnen er volgens de Keulse politie ook enkele duizenden meer worden. De veiligheidsdiensten zullen met veel mensen op de been zijn.

Nav-Dem staat volgens de Duitse geheime dienst dicht bij de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK, waarvan leider Abdullah Öcalan vastzit in Turkije. In september 2017 organiseerde de vereniging een Koerdisch festival, waarbij tegen de regels in Öcalan-vlaggen te zien waren. Dat leidde tot grote ergernis in Ankara, waar de Duitse ambassadeur op het matje werd geroepen.

Na de Turkse inval in Syrië waren er op diverse plekken in Duitsland, onder meer op het vliegveld van Hannover, al ongeregeldheden tussen Koerden en Erdogan-aanhangers.

Operatie kan naar andere gebieden uitdijen

De Belgische krant De Morgen meldt woensdag dat het Turkse offensief volgens president Recep Tayyip Erdogan in elk geval wordt voortgezet ‘totdat alle terroristen zijn uitgeroeid’. ‘Daarna maken we het daar weer leefbaar,’ zei Erdogan tegen een groep districtshoofden in het presidentieel paleis in Ankara.

Erdogan zei nadrukkelijk dat de militaire operatie in de Syrische provincie Afrin kan uitdijen naar andere gebieden in Noord-Syrië die onder controle van de YPG staan. In de nu vier dagen durende operatie zijn 268 strijders ‘geneutraliseerd’, zei Erdogan. Met ‘geneutraliseerd’ bedoelen Turkse strijdkrachten meestal dat de tegenstander is gedood, maar het kan ook gewond of gevangengenomen betekenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.