Na de ministerraad: Timmermans‘ ster is niet gedoofd

26 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Wekelijkse persconferentie Rutte. Foto: ANP

Het kabinet had vrijdag bezoek van Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA). ‘Het was goed om bij te praten,’ zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van de ministerraad. ‘Dat deden we destijds met Neelie Kroes ook geregeld.’

Het onderhoud met Timmermans in de Trevêszaal was blijkbaar de hoofdmoot van de ministerraad. Rutte opende zijn wekelijkse persconferentie ermee. Gesproken was onder andere over de agenda van Timmermans in Brussel.

De PvdA’er kreeg bij het aantreden in 2014 van de door Jean-Claude Juncker geleide Commissie de taak om te zorgen voor een ‘vereenvoudigde, simpeler Europese Unie.’

Rutte liet in het midden of dat al opschiet. Liever weidde hij uit over het streven van Nederland naar een Unie die zich bezighoudt met grote thema’s als migratie, de interne markt en Brexit.

Nederlandse evangelie

Aangezien Nederland graag optrok met de Britten als het ging om de interne markt en vrijhandel is het kabinet voortdurend op zoek naar nieuwe bondgenoten. En dus reizen de kabinetsleden de hele Europese Unie. Intussen het Nederlandse evangelie predikend.

De Unie moet niet beloven, maar leveren en  bescherming bieden in een instabiele wereld. Verder moeten de landen hun huis op orde brengen en kan er van een transferunie geen sprake zijn, zei Rutte. Dat laatste is de olifant in de kamer van de Europese Unie, want als het aan Frankrijk ligt wordt de Europese Unie wel degelijk een transferunie.

Man met groot gezag

Zou het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in de volgende zittingsperiode van de Europese Commissie door willen met Timmermans? De website Politico publiceerde donderdag een verhaal waarin werd geconcludeerd dat de ster van Timmermans was verbleekt.

Of de premier dat ook vindt? Rutte: ‘Het antwoord is absoluut nee. Hij is, en dat is internationaal erkend, een van de meest effectieve en productieve commissarissen in de Europese Commissie. Een man met groot gezag.’

Indrukwekkend

Rutte ging nog even door met complimenteren en wees erop dat Timmermans ‘op een breed front actief is of het nu gaat om het simplificeren van Europa qua regelgeving, het handhaven van de rechtsstaat in landen als Polen en Roemenië, en zijn bredere functie voor de Commissie. ‘Indrukwekkend. Dus ik herken dat op geen enkele manier.’

Het kabinet zal Timmermans in 2019, ondanks dat hij lid is van de oppositionele PvdA, dus wel voordragen voor een tweede termijn in Brussel? Rutte: ‘Alles gaat stap voor stap. Dus de vraag wie Nederland voordraagt voor een Europese Commissiefunctie in de volgende periode is nu niet aan de orde.’

Digitale oorlog

Even weinig onthullend waren Ruttes antwoorden op het spervuur van vragen over het nieuws dat de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst Russische hackers betrapte bij spionage in Amerika.

Hij bleef maar zeggen dat hij niet kon ingaan op de primeur van Nieuwsuur en de Volkskrant, maar stak zijn trots niet onder stoelen of banken. Sterker: hij was ‘waanzinnig trots’ en ja, de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV), is ondanks dit succes nodig. Want Rutte vermoedt dat er een digitale oorlog op komst is. Misschien is die zelfs al gaande.

Om cyberaanvallen op te sporen is uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten volgens hem nodig. Over de WIV is 21 maart een raadgevend referendum.