Srebrenica

Knoops: ‘Karremans wil getuigen voor Dutchbatters’

22 november 2017Leestijd: 2 minuten

Oud-kolonel Thom Karremans wil een getuigenis afleggen in de rechtszaak die een oud-commandant van het Nederlandse bataljon Dutchbat heeft aangespannen tegen de Staat. Karremans vindt dat het tijd is dat Dutchbat eerherstel krijgt van Nederland.

Dat zegt Karremans’ advocaat Geert-Jan Knoops woensdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Volgens Knoops wil de oud-kolonel een lans breken voor meer dan honderd Dutchbatters die al jarenlang procederen voor eerherstel.

Karremans zweeg jaren na de val van Srebrenica op 11 juli 1995. ‘Uit loyaliteit richting Defensie,’ verklaart Knoops. Karremans acht dat de tijd gekomen is om de stilte te verbreken.

‘Het is absoluut beschamend dat er 22 jaar na Srebrenica nog altijd Dutchbatters zijn die jarenlang moeten procederen om erkenning te krijgen. Ik kan niet langer aanzien dat deze mensen verder worden geruïneerd,’ staat in de brief van Karremans die door Knoops wordt voorgelezen.

22 jaar na de val van Srebrenica

Een aantal Nederlandse militairen raakte getraumatiseerd door de val van Srebrenica. De Bosnische enclave werd in de zomer van 1995 onder de voet gelopen door het Servisch-Bosnische leger, onder leiding van Ratko Mladic. Daarbij werd de gehele mannelijke bevolking gezuiverd. Meer dan achtduizend mannen en jongens zijn vermoord.

Dutchbat werd in Srebrenica gestationeerd om een treffen tussen de Bosnische moslims en de Bosnische Serviërs te voorkomen. Dat mislukte jammerlijk. Ze voelden zich niet gesteund door het Nederlandse ministerie van Defensie. Volgens de soldaten zijn ze destijds op een onmogelijke missie gestuurd.

Mladic kreeg vandaag levenslang

Het gekozen moment is opmerkelijk. Vandaag is de Servische commandant Mladic door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Het tribunaal acht hem schuldig aan onder meer genocide in Srebrenica, misdaden tegen de menselijkheid (deportatie, moord en terreur) en schending van het oorlogsrecht. Mladic leverde ‘een significante bijdrage’ aan de misdaden, aldus de Nederlandse rechter Alphons Orie. Na de uitspraak verklaarde Mladic in hoger beroep te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.