Honderd Dutchbatters sluiten zich aan bij megaclaim

26 september 2016Leestijd: 2 minuten
Dutchbatters Foto: ANP

Meer dan honderd Dutchbatters hebben zich aangesloten bij een megaclaim tegen de Nederlandse staat. De veteranen zijn in 1995 uitgezonden naar een ‘onmogelijke missie’ in Srebrenica, maar zijn zelf verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie.

De Dutchbat III-veteranen ondervinden volgens de advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke jaren later nog ‘onherstelbare sociale, emotionele en financiële’ schade. De Nederlandse militairen wordt verweten dat zij toekeken hoe achtduizend moslim-mannen werden vermoord.

Militairen kregen onuitvoerbare opdracht

Dat beeld klopt echter niet: de slachtoffers zijn buiten Srebrenica vermoord, en ook het ministerie van Defensie geeft toe dat de soldaten ‘een onuitvoerbare opdracht’ hadden gekregen. Commandant Thom Karremans vroeg de Verenigde Naties om luchtsteun, maar dat verzoek werd afgewezen. Zonder de benodigde munitie maakte Dutchbat III geen schijn van kans.

Omdat de regering onvoldoende heeft erkend dat de militairen in Srebrenica inderdaad op een onmogelijke missie waren gestuurd, zijn zij naar eigen zeggen meer dan twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor de missie. Daarom sluiten tientallen Dutchbatters, waaronder leidinggevenden, zich aan bij de megaclaim.

Karremans steunt de megaclaim

2655955-1‘Srebrenica is het wrede bewijs van de onmacht van West-Europa’

In juni dit jaar waren slechts twaalf militairen van plan de Nederlandse staat aan te klagen voor de onmogelijke missie en de slechte communicatie achteraf. Inmiddels hebben tientallen soldaten zich aangesloten, aldus Ruperti en Krikke. Ook Karremans steunt de claim.

Karremans kreeg donderdag overigens te horen dat de Nederlandse staat hem niet hoeft te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. Het Europees Hof is het niet eens met de claim van de nabestaanden van drie slachtoffer dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Het Hof acht het ook niet bewezen dat het Openbaar Ministerie na politieke druk besloot Karremans niet te vervolgen.