Terreur

OM eist 35 maanden cel voor jihadbruid Laura H.

12 oktober 2017

De officier van justitie eist 35 maanden cel voor Syriëganger en jhadbruid Laura H. Daarvan zijn 24 maanden voorwaardelijk, zodat H. niet meer terug de gevangenis in hoeft. Zij zat namelijk al een jaar in voorarrest.

Het OM beschuldigt haar van deelname aan de terroristische organisatie IS en voorbereidingen voor het plegen van terroristische misdrijven, samen met haar man Ibrahim.

H. nam zelf het voortouw

Volgens de aanklagers, die hun eis neerlegden voor de rechtbank in Rotterdam, is de 21-jarige H. ‘weloverwogen en bewust’naar het IS-kalifaat gereisd. Zij wist precies wat er gebeurde in IS-gebied, oordeelt de officier van justitie. Het OM wijst op meerdere getuigen die zeggen dat H. zelf het voortouw nam om naar het kalifaat te gaan. H. claimt dat ze is gedwongen door haar gewelddadige man, dat zij in de war was en dat ze niet wist wat in Irak en Syrië gebeurde en waar IS voor stond.

Overheid moet minder naïef zijn over deradicalisering, schrijft Nikki Sterkenburg 

De aanklagers geloven daar niets van. Alles gebeurde ‘in volle wetenschap’, zeggen zij. H. vertrok in september 2015 naar IS-gebied in Irak, samen met haar man en twee kleine kinderen. Een klein jaar later, in juli 2016, kon ze uit het kalifaat wegkomen. Haar man bleef achter. Het zou allemaal een ‘hel’ zijn geweest, zei ze vorig jaar op de Koerdische tv.  Toen ze in Nederland aankwam, verdween ze meteen achter slot en grendel. Een poosje later besloot de rechter tot haar voorlopige vrijlating op voorwaarde dat ze een enkelband draagt en niet met de media praat.

Onder invloed van gewelddadige man Ibrahim

Met haar man is Laura volledig gebrouilleerd geraakt. H. verklaarde uitgebreid hoe ze onder invloed stond van deze gewelddadige Ibrahim. Dat was al zo in Nederland, maar toch bleef ze bij hem en ging ze mee naar het Midden-Oosten, vooral omdat ze naar eigen zeggen ‘iemand wilde zijn’. Haar man Ibrahim raakte gehersenspoeld door IS en werd steeds gevaarlijker.

Hij volgde trainingen in de Iraakse stad Mosul en werkte in een bommenfabriek. ‘Hij zei dat hij een aanslag wilde plegen, het liefst in Nederland of in een ander Europees land,’ zei H. Hij koos uiteindelijk voor Turkije, en het tweetal sloeg met hun kinderen op de vlucht. Het gezin werd beschoten en Ibrahim raakte daarbij gewond. Waar hij zich bevindt, is onbekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.