Hennis onder vuur, ook van eigen VVD

03 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Hennis moet zich dinsdag in de Kamer verantwoorden over het dodelijke mortierongeval in Mali - Foto: ANP

Het debat over de verantwoordelijkheid van minister Jeanine Hennis voor het dodelijke mortierongeluk in Mali is van start gegaan. Kamerlid Han ten Broeke spreekt namens de VVD, en spaart Hennis niet.

Ten Broeke sprak van ‘een aaneenschakeling van vermijdbare fouten’ en zei dat de verantwoordelijkheid van Hennis ‘zeker aan de orde komt’. Maar hij wil het eerst over de inhoud hebben.

Inhoudelijke vragen over Defensie

Ten Broeke verklaart dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zoveel vragen oplevert, dat die ‘eerst door de minister moeten worden beantwoord’. Zo wil hij bijvoorbeeld weten waarom pas is besloten tot extra controles en een operationele pauze, terwijl het ministerie in juni al kennis had van het rapport.

Als Hennis aftreedt, wordt het vrouwenprobleem van de VVD alleen maar groter, schrijft Carla Joosten. Lees meer >

Ten Broeke noemt het tragische ongeval, waarbij de twee Nederlandse militairen sergeant der 1e klasse Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24) om het leven kwamen, ‘onverteerbaar’ en zei mee te leven met de nabestaanden.

‘Verantwoording afleggen’

Hennis zelf verklaarde voor aanvang van het debat eerst verantwoording aan de Tweede Kamer te willen afleggen over het mortierongeluk, alvorens conclusies te trekken over haar eigen positie.

Ze wilde niet ingaan op de vraag of dit haar laatste debat wordt, of dat ze een motie van wantrouwen verwacht. PVV-leider Geert Wilders dreigde daar eerder mee. Dinsdag gaf hij haar wel nadrukkelijk de optie om de eer aan zichzelf te houden: ‘De enige optie die de minister rest is om af te treden,’ aldus de PVV-leider.