Twee Nederlandse militairen dood bij oefening Mali-missie

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut
Archiefbeeld van Nederlandse commando's van het KCT (Korps Commando Troepen) tijdens een patrouille richting de Malinese stad Ansongo - Foto: ANP

Twee Nederlandse militairen van de VN-vredesmissie in Mali (Minusma) zijn woensdag bij een mortierschietoefening in Mali om het leven gekomen. Een derde Nederlander raakte zwaargewond.

De twee gesneuvelde militairen zijn sergeant der 1e klasse Henry Hoving (29) en korporaal Kevin Roggeveld (24), meldt het ministerie van Defensie woensdagavond tijdens een persconferentie.

Beide blauwhelmen zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De zwaargewonde collega komt van dezelfde eenheid. Hij is inmiddels geopereerd in een militair ziekenhuis in Kidal.

Helikopter

Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer afstand van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan Minusma.

‘Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden,’ zei premier Mark Rutte. Minister van Defensie Jeanine Hennis reageerde eveneens aangeslagen. ‘Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt,’ aldus Hennis.

In maart vorig jaar kwamen bij een crash met een Apache-helikopter twee Nederlandse piloten van dezelfde missie om het leven. Ook dat gebeurde tijdens een oefening.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.