Mali

Zijlstra over Mali: speel geen politieke spelletjes, Asscher

29 september 2017

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt dat Jeanine Hennis moet overwegen af te treden. Dat zegt de PvdA-leider tegen de NOS. Jeanine Hennis kwam onder vuur te liggen nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een vernietigend rapport publiceerde over de situatie van militairen in Mali.

Zijlstra is verbaasd over de uitspraken van Asscher. De vicepremier, minister van Sociale Zaken en PvdA-leider zei dat de keiharde conclusies uit het rapport over het dodelijk mortierongeluk in Mali ‘normaal gesproken zwaar genoeg zijn om af te treden’.

Volgens Zijlstra wist Asscher dat Hennis eerst het debat in de Tweede Kamer wil voeren, om pas daarna een beslissing te nemen. Zijlstra noemt het ‘de nette manier’  dat eerst het debat wordt afgewacht en dat alle feiten boven komen. Hij vindt het daarom ‘apart’ dat Asscher de uitspraak heeft gedaan in zijn rol van vicepremier. ‘Het gaat hier om overleden militairen en niet om politieke spelletjes,’ aldus Zijlstra.

Defensie schoot ‘ernstig tekort’, luidt een van de conclusies uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er kwamen twee militairen om bij het ongeluk. Minister Jeanine Hennis (VVD) voelt zich ‘verantwoordelijk’, maar wil niet aftreden. Premier Mark Rutte (VVD) houdt vertrouwen in haar.

Lees ook: Hennis ligt onder vuur na bikkelhard Mali-rapport >

‘Relativeren kan niet’

Op de vraag of Hennis kan aanblijven als Defensie-minister, zei VVD-leider Mark Rutte gisteren nog: ‘Ja, dat vind ik zeker.’ Nu blijkt dat Asscher daar anders over denkt. ‘Het rapport is zwaar genoeg voor Hennis om af te treden. Als er zoiets ergs gebeurt, dan kun je dat niet relativeren.’

Volgende week dinsdag debatteert de Kamer over het rapport. Alle parlementariërs willen volgende week van Hennis horen hoe het toch zo verkeerd kon gaan op de militaire missie in Mali.  Uit het OVV-onderzoek is gebleken dat defensie ‘ernstige tekort’ is geschoten.

Zowel de veiligheid van de granaten als de medische hulp was niet op orde. Door de te vroeg ontploffende mortiergranaat kwamen twee militairen bij Kidal om het leven en raakte een derde ernstig gewond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.