Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Het vrouwenprobleem van de VVD

03 oktober 2017

De perikelen rond minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) leggen een vrouwenprobleem bloot bij de grootste regeringspartij, schrijft Carla Joosten.

Er moet een wonder geschieden wil Hennis dinsdagavond niet aftreden. Daarmee verliest de VVD de nummer twee van de partij. Een vrouw die zelfverzekerd liet blijken ook in een nieuwe coalitie te willen aantreden. Wie weet misschien wel op het prestigieuze ministerie van Buitenlandse Zaken. Een visitekaartje voor Nederland.

Boetedoening

Die droom dreigt in duigen te vallen. Als Hennis haar politieke verantwoordelijkheid neemt voor het falen van haarzelf, haar voorgangers en haar apparaat is dat staatsrechtelijk zuiver. Een bewindspersoon hoeft niet alleen af te treden als hij of zij een grote fout heeft gemaakt, maar ook als er iets is gebeurd dat niet door de beugel kan en waarvoor hij of zij politiek verantwoordelijk is, formuleerde oud-VVD-leider Frits Bolkestein zijn zogenoemde Carrington-doctrine.

In theorie kan Hennis toch nog op een andere post in een nieuw kabinet. Maar dat is onwenselijk aangezien dat nieuwe kabinet over enkele weken aantreedt. Tegen die tijd is de pijn van het Defensiedrama nog te vers en de boetedoening te kort geweest.

Slechts tien vrouwelijke Kamerleden

VVD-leider Mark Rutte wil nooit gedoe en zal de discussie over het twijfelgeval Hennis tegenover de kritische goegemeente niet durven aangaan: in maart zijn er weer verkiezingen.

Behalve Hennis verliest Rutte ook de VVD-toppers Melanie Schultz en Edith Schippers, twee steunpilaren in zijn kabinetten die schadeloos overleefden, maar hun geluk buiten het Binnenhof gaan zoeken. In maart vertrok ook al een reeks liberale vrouwelijke Kamerleden al dan niet gedwongen.

Van de 33 VVD-Kamerleden zijn er slechts tien vrouw. Een blamage voor de partij van de laat bekeerde feministe Neelie Kroes.

Opeenvolgende kabinetten manen het bedrijfsleven al jaren dat er meer vrouwen in de top moeten. Rutte kan het zich niet veroorloven met louter mannelijke ministerskandidaten te komen. Na Ybeltje Berckmoes heeft de VVD een nieuw vrouwenprobleem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.