Mali

Heibel rond Hennis: blijft zij dinsdag overeind?

03 oktober 2017

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) moet zich dinsdag in de Kamer verantwoorden voor het dodelijke mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Veel partijen zijn erg kritisch over het handelen van de defensietop en daarom is het maar zeer de vraag of Hennis aan het eind van de dag nog wel minister is.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vastgesteld dat Defensie ‘ernstig tekortgeschoten’ is. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde.

Alsnog excuses aan nabestaanden…

Hennis ligt niet alleen onder vuur vanwege de gemaakte fouten (ze was ten tijde van het ongeval nog geen minister) maar ook vanwege haar reactie. De communicatie dus. Zo had zij in eerste instantie geen contact opgenomen met de nabestaanden van de omgekomen militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24).

Afgelopen weekeinde gebeurde dat alsnog en bood Hennis excuses aan. Het zou op advies van haar ambtenaren zijn geweest dat Hennis niet eerder contact had gezocht met de nabestaanden, zei hun advocaat Michael Ruperti tegen persbureau ANP.

Met aftreden bewijst Hennis haar opvolger en defensie een  dienst, schrijft Eric Vrijsen >

…maar aangifte tegen defensie is niet van tafel

Ruperti liet weten van de nabestaanden te hebben gehoord dat Hennis graag eerder had willen bellen, maar dat dit haar was afgeraden door haar ambtelijke staf. Het advies zou volgens Ruperti hebben geluid dat nabestaanden er in de fase rond de publicatie van het OVV-rapport niet op zaten te wachten.

Een woordvoerder van Defensie zegt in een reactie ‘dat de minister wordt geadviseerd over het contact met nabestaanden. Ook in dit geval is de minister afgegaan op dit advies’. Excuses zijn belangrijk, zegt de weduwe van Hoving, maar dat betekent niet dat de aangifte tegen de defensietop van tafel is.

Nog meer frictie tussen VVD en PvdA

Partijen van links tot rechts reageerden geschokt op het OVV-rapport, waaronder ook Hennis’ eigen VVD. De PVV en Forum voor Democratie hebben zelfs al laten weten dat Hennis beter op kan stappen. Als zij dat doet, kan dat ook gevolgen hebben voor een mogelijke ministerspost in Rutte III. Haar naam wordt genoemd als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken.

De kwestie is ook reden voor nog meer frictie in het demissionaire kabinet, waar vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher Hennis als een baksteen liet vallen. Hij vindt het Mali-rapport zwaar genoeg voor haar aftreden. Eerder lagen coalitiepartijen VVD en PvdA al met elkaar in de clinch over de verhoging van de lerarensalarissen. Het debat met Hennis is vanmiddag.

Afshin Ellian: ‘Vertrek Hennis lost de problemen niet op’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.