Misdaad

Honderden criminele vreemdelingen na helft celstraf vrij

18 oktober 2017

Ongeveer 800 vreemdelingen ontliepen de afgelopen twee jaar een deel van hun straf. Dat komt door een regeling uit 2012 waarbij ze kunnen kiezen voor terugkeer naar het thuisland in ruil voor strafvermindering.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD, dat cijfers opvroeg bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Helft van straf

Voor de strafvermindering kunnen criminelen al in aanmerking komen als zij de helft van hun straf hebben uitgezeten. Ook criminelen die vastzitten voor delicten waarop meer dan drie jaar staat, komen in aanmerking, zoals drugsmokkel en zedendelicten. Ze moeten wel achteraf kunnen aantonen dat ze het land daadwerkelijk hebben verlaten.

Volgens de cijfers heeft bijna de helft van alle criminele vreemdelingen voor de regeling gekozen. Dit jaar zijn al 200 vreemdelingen vrijgelaten. De vaakst voorkomende nationaliteiten zijn Surinaams, Albanees en Pools.

Poolse doodrijder

De regeling kwam in het nieuws in 2013, toen een Poolse man een meisje van 2 en haar grootouders doodreed in het Limburgse Meijel. Hijzelf bleef ongedeerd. De man werd veroordeeld tot 15 maanden cel, maar stond na 9 maanden al buiten om zijn zwangere vriendin te bezoeken.

Toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) beloofde de regeling aan te scherpen ‘als belangen van slachtoffers en nabestaanden in het geding zijn’. Maar de regeling is vooralsnog onveranderd, want in de Kamer ontbreekt een meerderheid. Dijkhoff waarschuwde dat de regeling voor begin 2018 niet meer wordt aangepast.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.