Arnhem

‘Ophitsing’ tegen Marcouch? Baudet overschreeuwde Wilders niet

02 september 2017Leestijd: 3 minuten

Vertrekkend PvdA-voorzitter Hans Spekman haalt zaterdagmiddag uit naar PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Volgens Spekman zijn zij medeverantwoordelijk voor de ophitsing tegen zijn partijgenoot Ahmed Marcouch en zouden de twee elkaar hebben overschreeuwd op Twitter. Maar wie naar de tweets kijkt, ziet dat dit niet zo is.

Marcouch werd vrijdag geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem en dat ging niet zonder slag of stoot. Drie personen, naar eigen zeggen verbonden aan anti-islambeweging Pegida, verstoorden de bijzondere raadszitting. In het stadhuis riepen zij vanaf de publieke tribune ‘Marcouch wegwezen’. Ook bliezen ze op fluitjes. Op beelden was te zien hoe politieagenten het trio uit de zaal verwijderden.

‘Ze probeerden elkaar te overschreeuwen’

Volgens de PvdA-voorzitter, die in oktober vertrekt, is het ophitsen steeds extremer geworden en begon het al toen de voordracht van de Marokkaans-Nederlandse PvdA’er bekend werd. Volgens hem begon Wilders met ophitsen op Twitter en ging Baudet daaroverheen. ‘Ze proberen elkaar te overschreeuwen,’ aldus Spekman.

Maar de PvdA-voorzitter overdrijft schromelijk.  Wilders verstuurde, vlak nadat het nieuws over Marcouch begin juli bekend werd, tweets waarin hij expliciet wees op Marcouch’ Marokkaanse afkomst en islamitische achtergrond, en verbond hem met de ‘islamofascistische moslimbroeder’ Qaradawi. Daarna riep hij om op te protesteren in Arnhem. En zo geschiedde: een paar dagen later stond de PVV met een aantal sympathisanten bij het stadhuis.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zonder Baudet, die nooit tot een protest heeft opgeroepen en zich daar ook niet bij aansloot. De Forum voor Democratie-leider wees in een tweet op een uitspraak van Marcouch, die vindt dat PVV’ers niet bij de politie zouden mogen werken. Maar over Wilders heengaan en hem ‘overschreeuwen’ op Twitter? Dat gebeurt niet. In elk geval geen ‘ophitsing’. Baudet wijst consequent op het ‘doorbreken van het partijkartel’ (de ‘PvdA-baantjescarrousel’) en zijn wens voor een gekozen burgemeester. Gerechtvaardigde kritiek, in het licht van bijvoorbeeld de benoeming van PvdA-staatssecretaris Martijn van Dam als NPO-bestuurder.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.