nederland

Ophef rond Marcouch: ‘PVV’ers niets te zoeken bij politie’

01 december 2016Leestijd: 2 minuten

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch baart opzien door uitspraken over de achtergrond van politieagenten. Nederlanders die de PVV van Geert Wilders aanhangen, zouden ‘niets te zoeken’ hebben bij de politie.

Marcouch, zelf een oud-agent, zat aan tafel bij Pauw om te praten over nieuwe maatregelen die politieagenten moeten beschermen tegen treitervloggers, door het te verbieden om agenten herkenbaar in beeld te brengen. Maar even later ging het gesprek over de handelswijze en achtergrond van politieagenten.

Geen plaats voor PVV’ers
‘De politie hanteert een aantal waarden van gelijkheid en hoe je met elkaar omgaat,’ aldus Marcouch. ‘Je kunt stemmen wat je wil, maar het gaat mij erom dat als je de ideologie van de PVV aanhangt – dus als je mensen ongelijk behandelt en voor moslims geen plek is in Nederland – dan hanteer je waarden die niet passen bij de politie,’ aldus Marcouch. ‘Dan heb je er dus niets te zoeken.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilders: geen plaats voor Marcouch
Die uitspraken vallen niet goed bij PVV-leider Geert Wilders, die meteen de aanval inzette op Twitter. Volgens Wilders heeft Marcouch ‘niks in Nederland te zoeken’, omdat hij de ideologie van Sjeikh Yusuf al-Qaradawi, een invloedrijke islamitische geleerde met banden aan de Moslimbroederschap, zou aanhangen. Dat argument maakte Wilders al eens in een Kamerdebat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PvdA-Kamerlid was vaker kritisch over PVV-geluiden bij politie
Marcouch uitte zich eerder kritisch over de aanwezigheid van ‘PVV-achtige opvattingen’ binnen het politiekorps. Hij schreef in een column op joop.nl dat het aanhangen van de PVV-ideeën ‘destructief’ en ‘fataal’ zou zijn voor het politiewerk.

PVV-Kamerleden stelden destijds Kamervragen, omdat hij ‘blijkbaar niet veel heeft met de democratie’. Hij klaagt over discriminatie, maar sluit zelf een hele groep uit, aldus Lilian Helder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.