Integratie

Koopmans: ‘Moslims moeten in opstand komen tegen fundamentalisme’

05 september 2017Leestijd: 2 minuten

Nederlandse moslims moeten zich harder uitspreken tegen terroristische aanslagen. Dat vindt hoogleraar sociologie en migratie Ruud Koopmans. Volgens Koopmans zijn demonstraties tegen terreur van moslims een goede maatregel om radicalisering tegen te gaan.

Dat zegt Koopmans in een interview met De Telegraaf. Volgens de hoogleraar aan de Humboldt-universiteit in Berlijn helpt het demonstreren tegen de radicale islam met integratie in de samenleving.  

Volgens De Telegraaf is het vertrouwen van Nederlanders in de integratie van Nederlandse moslims gedaald: uit een onderzoek blijkt dat 13 procent van de Nederlanders nog vertrouwen heeft in succesvolle integratie. Afgelopen weekeinde pleitte Tweede Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie) nog voor integratie tussen de lakens.

Zonder religie lukt integratie wel

Een deel van de moslims in Nederland raakt geïsoleerd, waardoor integratie verder wordt bemoeilijkt. ‘Als er geen religieuze barrières zijn,’ stelt Koopmans, ‘dan komt het na verloop van twee, drie generaties tot een hoge mate van vermenging. Mensen gaan vriendschappen aan, worden verliefd, gaan trouwen en krijgen kinderen. Door religieuze taboes gebeurt dat bij moslims niet of nauwelijks. Neem trouwen met een niet-moslim, de meeste moslims hebben daar problemen mee, tenzij de partner zich tot de islam bekeert.’

Volgens Koopmans wordt er in Nederland veel gedaan op gebied van de arbeidsmarkt en onderwijs. Het probleem ligt eerder in ‘vervreemding en culturele haat onder delen van de moslimbevolking ten opzichte van het land waarin ze wonen’.

Koopmans stelt dat die culturele kloof kan worden overbrugd wanneer moslims zich actief uitspreken tegen extremistische aanslagen. ‘Mensen zijn niet gek, die zien moslims wél massaal de straat opgaan tegen Israël, of om Erdogan te steunen.’

Gematigde islam moet zichtbaar worden

De gematigde vorm van de islam moet veel zichtbaarder worden, zegt Koopmans.

‘Dat geweld niets met de islam te maken heeft, is een drogreden waar je niet meer mee kunt aankomen als terroristen zelf verklaren dat ze handelen vanuit het geloof. Er lijken nu twee opvattingen te bestaan. Aan de ene kant “het heeft niets met de islam te maken”, aan de andere kant de Wilders-variant “het heeft alles met de islam te maken”. In werkelijkheid hebben we te maken met verschillende vormen van de islam.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.