nederland

Partijen formatie praten over terugkeer van studiebeurs

12 september 2017Leestijd: 2 minuten

Op de formatietafel liggen plannen om het leenstelsel voor studenten gedeeltelijk af te schaffen en de studiebeurs terug te brengen. Maar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben nog geen definitief akkoord bereikt over de begroting van kabinet-Rutte III, waarin dit soort plannen moet worden opgenomen.

Het terugbrengen van de studiebeurs moet jongeren minder huiverig maken om te gaan studeren, meldt De Telegraaf dinsdag.

Ingreep heeft een hoog prijskaartje

Het staat volgens de krant nog niet vast dat het leenstelsel voor een deel wordt afgebroken. Ingewijden benadrukken dat zo’n ingreep een hoog prijskaartje heeft en dat het formerende kwartet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog geen definitief akkoord heeft bereikt over de begroting van kabinet-Rutte III. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zou het liefst helemaal van het leenstelsel af willen. Het CDA wil dat de basisbeurs in elk geval in de bachelorfase terugkomt. Het is juist deze variant die op tafel zou liggen.

Of de basisbeurs ook echt terugkeert, hangt volgens betrokkenen af van hoe hoog ChristenUnie en CDA de kwestie laten oplopen. In het recente verleden kregen studenten nog een basisbeurs – een schenking die niet hoefde te worden terugbetaald. Mits de student ‘gewoon’ zijn studie afmaakte. Met het leenstelsel, dat in 2015 werd ingevoerd, is deze beurs omgezet in een lening die binnen 35 jaar na het afstuderen moet worden afgelost. Critici zeggen dat de studenten en starters op de arbeidsmarkt hierdoor worden opgescheept met forse schulden.

Uitbreiding van ministerposten

Na zes maanden onderhandelen zou het hele formatieproces in de eindfase zijn aanbeland. Dat de formatieonderhandelingen in de laatste fase zijn, daarover liet Gert-Jan Segers vorige week dinsdag weinig twijfel bestaan. ‘Dit kabinet komt er,’ zei hij. Binnen de muren van de Stadhouderskamer wordt gesproken over een uitbreiding van het aantal ministers. Telde het kabinet-Rutte II dertien ministers, nu wordt gesproken over zestien ministersposten.

De VVD zou zes ministers krijgen in een volgend kabinet, CDA en D66 elk vier, en de ChristenUnie, de kleinste van de vier partijen, twee. Een veelgenoemde nieuwe ministerspost op het Binnenhof is Klimaat en Milieu. Ook keert de minister van Landbouw terug, een wens van het CDA. Daarnaast wordt gesproken over een minister van Immigratie en Integratie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.