Referenda aan zijden draadje: zet Rutte III er een streep onder?

31 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Pechtold in de auto. Foto: ANP.

Op de formatietafel ligt een voorstel om het raadgevend referendum af te schaffen. De beoogde coalitie zou wel aan de slag willen met de gekozen burgemeester – een aloude wens van D66.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben hierover nog geen definitief besluit genomen, schrijft De Telegraaf donderdag.

Komt er wel een gekozen burgemeester?

De voorstellen betreffen een uitruil. VVD, CDA en ChristenUnie waren sowieso al niet voor de referendumwet en willen er zo snel mogelijk vanaf. D66 is ontevreden met hoe de wet werkt – het Oekraïne-referendum is de democraten slecht bevallen, schrijft de krant.

En voor een ‘echt’ correctief referendum, zoals de partij wil, lijkt geen draagvlak meer. D66 is wel altijd te porren geweest voor een gekozen burgemeester. Nu wordt deze benoemd. Mogelijk scharen CDA en ChristenUnie zich achter deze verandering in het Nederlandse bestuurssysteem.

Vorige week bleek dat de formerende partijen in hun maag zitten met een dreigend nieuw referendum. Een groep initiatiefnemers wil een raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die ook wel bekendstaat als de aftapwet.

Formerende partijen verdeeld over nieuw referendum

Door de aftapwet krijgen de autoriteiten meer inzage in de onlineactiviteiten van burgers. Zo kunnen de veiligheidsdiensten eerder ingrijpen in het geval van radicalisering. De formerende partijen zijn sterk verdeeld over een mogelijk aanstaand referendum over deze wet.

De Eerste Kamer ging begin juli akkoord met de wet en geeft net als de Tweede Kamer aan dat die zal bijdragen aan de nationale veiligheid. Bovendien is het volgens de politici een passende maatregel in tijden van ernstige terreurdreiging. De initiatiefnemers van het referendum zouden meer dan genoeg stemmen hebben om voor te leggen aan de Kiesraad, schreef het AD. Als die volgende week akkoord gaat, zijn er 300.000 stemmen nodig om een raadgevend referendum te houden. De formerende partijen zijn huiverig voor een mogelijk nieuw referendum vanwege het getouwtrek rond de volksraadpleging over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, op 6 april 2016.