OM: verdachte Maassilo wél betrokken bij terreur

30 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Politie rondom de Maassilo in Rotterdam - Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt terreurverdachte Jimmy F. officieel van betrokkenheid bij terroristische misdrijven. De 22-jarige man zou verantwoordelijk zijn voor de dreiging rond de Maassilo in Rotterdam.

Dat laat het OM  weten aan NU.nl.

Afgelopen weekend ging het verhaal dat Jimmy F. actief was op de chat-applicatie Telegram en zich daar voordeed als jihadist, met het doel om daadwerkelijke jihadisten op te sporen en hun informatie te overhandigen aan de AIVD. Maar dat verhaal lijkt nu niet waar: het OM verdenkt hem immers van betrokkenheid bij terroristische misdrijven.

Concert Allah-Las

De verdachte is inmiddels voorgeleid en zijn voorarrest is met twee weken verlengd. Het OM heeft verzocht om F. in beperking te houden. Dat houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met anderen.

Vorige week werd in de Maassilo een concert van de band Allah-Las afgelast vanwege informatie over een mogelijke aanslag. Diezelfde nacht werd F. van zijn bed gelicht in zijn woning in Zevenbergen.

Hij zou via de versleutelde berichtendienst Telegram een bericht hebben verstuurd waarin hij sprak over een dreiging rond het concert.

Serieus genoeg

Hoe serieus deze dreiging was, is niet duidelijk. Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb (PvdA), verklaarde zaterdag dat het afgelasten van het concert ‘geen overreactie’ was.

De dreiging was volgens Aboutaleb heel gedetailleerd en maakte daardoor een serieuze indruk. De tip over de dreiging kwam van de Spaanse politie. F. verscheen vrijdag voor de rechter-commissaris, die oordeelde dat hij terecht is aangehouden.