Concert Allah-Las afgelast vanwege terreurdreiging

23 augustus 2017Leestijd: 3 minuten
Het gebied rondom poppodium de Maassilo in Rotterdam werd afgesloten- Foto: ANP

Een concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las in de Maassilo in Rotterdam is afgelast in verband met een terreurdreiging. De Spaanse politie gaf een melding door aan de gemeente Rotterdam, waarna actie werd ondernomen.

De politie bevestigt even later de terreurdreiging. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verklaart in een persconferentie dat de melding binnenkwam via de Spaanse politie. Een busje met Spaans kenteken en gasflessen werd ter plaatse gevonden. De chauffeur is staande gehouden. Volgens Aboutaleb moet nog onderzocht worden in hoeverre er verband is met de terreurdreiging.

De burgemeester sluit niet uit dat er sprake is van toeval. Het kan ook een loodgieter of een lasser zijn die toevallig in de buurt was, zei hij. ‘We moeten niet te snel conclusies trekken.’

Agenten hadden het busje zien rijden over de Mijnsherenlaan. Die ligt op een steenworp afstand van poppodium de Maassilo. Aboutaleb zelf kreeg de melding rond 17.30 binnen, een uur later ongeveer werd het gebied ontruimd.

De politie doet onderzoek en er is ‘nauw overleg’ tussen burgemeester Ahmed Aboutaleb, de politiechef en de hoofdofficier van justitie. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) Dick Schoof laat weten dat het dreigingsniveau niet wordt opgehoogd naar aanleiding van het incident in Rotterdam.

Op sociale media verschenen eerder op woensdag foto’s van agenten in kogelwerende vesten die de omgeving afzetten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rustige ontruiming

Concertorganisator Rotown kreeg woensdag rond 18.45 uur te horen dat het optreden van de band Allah-Las in de Rotterdamse Maassilo niet kon doorgaan vanwege een terreurdreiging. Wat volgde was een rustige ontruiming, schetste directeur Minke Weeda van Rotown.

Bezoekers waren er nog niet. ‘We zouden om 19.30 uur open gaan, alleen medewerkers en de band waren binnen’, aldus Weeda. ‘Iedereen bleef kalm.” De bandleden reageerden volgens Weeda ‘redelijk laconiek’. ‘Ze balen wel ontzettend, ze hadden zin in het optreden.’

Zanger Miles Michaud van de Amerikaanse rockband Allah-Las tijdens een concert op het Hongaarse festival Sziget in Boedapest – Foto: AFP

Dat de band pas zo’n twee uur later het gebouw verliet, had ermee te maken dat een veilige plek gevonden moest worden voor de muzikanten. Uiteindelijk vertrokken ze onder politiebegeleiding.

Kritische vragen

De bandleden van Allah-Las krijgen regelmatig kritische vragen over hun naam. ‘We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling’, zei een van de bandleden vorig jaar in een interview met de Britse krant The Guardian. Weeda omschrijft de psychedelische rockband Allah-Las als een ‘redelijk onschuldige, ontspannen garagerockband’. Waarom iemand dreigementen zou uiten tegen dit optreden, is haar niet duidelijk.

Toen de politie waarschuwde, dacht de directeur van Rotown eerst even dat er een grap met haar werd uitgehaald. ‘Heel onwerkelijk. Maar het belangrijkste was vervolgens om iedereen in veiligheid te brengen.’ Wat de dreiging precies inhield, weet Weeda niet.