Rotterdam

Terreuralarm Rotterdam: politie pakt man in Noord-Brabant op

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Wat was er woensdagavond precies aan de hand rond de Maassilo in Rotterdam? Een man die met een busje vol gasflessen in de buurt reed, zorgde ervoor dat het concert van de Amerikaanse band Allah-Las werd afgelast. De politie doet nog altijd onderzoek naar de serieuze terreurdreiging.

De Spaanse bestuurder van het witte busje werd aangehouden in de Mijnsherenlaan, nadat hij in de Rotterdamse straat een aantal keren heen en weer was gereden.

Gasflessen voor thuisgebruik

Het onderzoek naar zijn gedrag is in volle gang. Spaanse media melden intussen dat de aangehouden automobilist geen banden heeft met jihadisten en dat de gasflessen in zijn auto waren bedoeld voor thuisgebruik. De politie in Rotterdam bevestigt dat. De bestuurder, monteur van beroep, was dronken en werd overgebracht naar het politiebureau.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De politie heeft in verband met de terreurdreiging afgelopen nacht ook een 22-jarige man in Noord-Brabant aangehouden. Rond 02.00 uur vielen agenten het huis van de man binnen en werden zijn spullen doorzocht, meldt de NOS.

Eerder liet een bron bij de Spaanse justitie al weten dat er geen verband is met dit incident en de aanslagen in Barcelona en Cambrils vorige week. De Spaanse waarschuwing zou zijn gegeven op basis van een langer lopend onderzoek van de veiligheidsdiensten en politie in Spanje.

Allah-Las is Rotterdamse politie dankbaar

Het concert van Allah-Las, een vierkoppig bandje uit Los Angeles dat psychedelische rockmuziek maakt, stond gepland voor 20.30 uur, maar werd vanwege het terreuralarm afgelast. Daartoe besloten burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) en de politie, na een tip uit Spanje. Concertbezoekers werden naar huis gestuurd, politieagenten omringden de Maassilo om de boel nauwlettend te bewaken.

De bestuurder van de bestelauto die is opgepakt, wordt verhoord. Meer aanhoudingen zijn er in dit verband tot dusver niet geweest. In een statement zegt Allah-Las de politie dankbaar te zijn voor ‘het op tijd signaleren van de mogelijke terreurdreiging voordat er slachtoffers vielen’. Verder wil de band geen commentaar geven, omdat het onderzoek nog loopt. De naam ‘Allah-Las’ werd ooit bedacht omdat de band op zoek was naar ‘iets dat heilig klonk‘.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.