nederland

Wie is Jimmy F., student die Rotterdam op zijn kop zette?

25 augustus 2017

Woensdagavond werd groot alarm geslagen in Rotterdam. Een dag later bleek de terreurdreiging niet afkomstig van een Spanjaard met een bestelbus vol gasflessen, maar van een 22-jarige student uit Zevenbergen, Jimmy F.

Anderhalve dag na het terreuralarm rond het concert van de Amerikaanse band Allah-Las, is duidelijk dat F. zijn bericht deelde via chatapp Telegram, een soort WhatsApp maar dan van Russische makelij.

Jimmy F. leidde vrij onopvallend bestaan

Telegram is zwaar versleuteld, waardoor diensten niet zomaar kunnen zien wat gebruikers zoal plaatsen. Wanneer de student uit het Brabantse Zevenbergen zijn dreigement precies uitte, is niet bekend. In elk geval werd het bericht opgepikt door veiligheidsdiensten in Spanje, die de ‘zeer concrete’ tip doorspeelden aan Nederland.

De informatie had de arrestatie van Jimmy F. tot gevolg, bij het opkomen van de zon, donderdagochtend. F. leidde tot zijn aanhouding een vrij onopvallend bestaan als een vriendelijke jongen die graag achter zijn computer zit. Hij volgt een hbo-opleiding integrale veiligheid op de Avans Hogeschool in Breda, niet ver van Zevenbergen.

Buurtbewoners kunnen het niet geloven

Daar leert hij onder meer ‘het overzicht houden in crisissituaties’ en ‘het verbinding zoeken tussen partijen’. Zodat mensen ‘veilig wonen en werken’, is te lezen op de Avans-website. Volgens De Telegraaf werkte de student bij de benzinepomp en bezocht hij weleens een plaatselijk café aan de Schenkeldijk. Er liggen een paar huizen aan – waaronder het ouderlijk huis van F., midden in een landelijke omgeving.

Het centrum van Zevenbergen ligt een paar kilometer verderop. In die kleine gemeenschap rond de Schenkeldijk kent iedereen elkaar, dus toen de politie er met veel machtsvertoon verscheen en F. van zijn bed lichtte, was de schrik groot. Buurtbewoners kunnen eigenlijk niet geloven dat F. er extreme ideeën op nahoudt, zeggen ze tegen de lokale krant BN De Stem. Dit moet wel een misverstand zijn, is de overheersende gedachte.

Foto van adresetiket leidt tot hoongelach

Maar F. zit nog altijd vast. Minister Stef Blok (VVD) van Veiligheid en Justitie betitelde zijn actie als ‘idioot’. F. werd weleens gezien op diverse internetfora waar bijvoorbeeld over de oorlog in Syrië wordt gediscussieerd, schrijft het AD. Daar deed hij, onder het alias Questioner, mee aan gesprekken, maar radicale standpunten? Daaraan lijkt hij zich niet te hebben bezondigd. Een foto die hij volgens de krant maakte van een postpakketje met adresetiket leidde op de fora tot hoongelach: ‘Nu heb je vast de AIVD achter je aan.’

De Spaanse bestelbuschauffeur, die donderdagavond stomdronken werd gearresteerd in Rotterdam-Zuid, is inmiddels weer op vrije voeten. Hij blijkt niets met de terreurdreiging van doen te hebben – ondanks het feit dat de monteur zijn auto had volgestouwd met gasflessen. Voor thuisgebruik, luidt de verklaring.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.