terreur

Rotterdam wil betonblokken tegen terreur, wanneer volgt Amsterdam?

30 augustus 2017

De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om aanslagen met auto’s of vrachtwagen te voorkomen. Op trottoirs in de Witte de Withstraat en de Meent worden verschillende hindernissen geplaatst om ervoor te zorgen dat het moeilijker wordt om op groepen mensen in te rijden.

De gemeente gaat dit ook toepassen bij de herinrichting van de Coolsingel, laat burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag weten.

Zekere voor het onzekere

Het gaat onder meer om bloembakken, fietsenrekken en betonblokken. De Witte de Withstraat en de Meent worden niet in hun geheel afgesloten. Er is geen concrete terreurdreiging, benadrukt Aboutaleb, ‘maar helaas moet ook Rotterdam door de aanslagen van de afgelopen jaren in verschillende Europese steden extra alert zijn op locaties waar veel mensen bijeenkomen’.

Het Franse vastgoedconcern Klépierre nam zelf onlangs al fysieke maatregelen tegen het inrijden bij de Markthal en het winkelcentrum Alexandrium. Dat is het gevolg van Europees beleid van het bedrijf: winkelcentra van de onderneming in ruim vijftien Europese landen kregen bescherming als gevolg van de aanhoudende terreurdreiging.

Onlangs plaatste Klépierre ook betonblokken bij Hoog Catharijne in Utrecht. Verder werd dinsdag aangekondigd dat het jaarlijkse bloemencorso in Zundert komend weekeinde extra beveiligd wordt met betonblokken. Eerdere jaren waren die er niet.

Amsterdamse weerstand

De gemeente Amsterdam toonde de afgelopen tijd juist grote weerstand tegen het nemen van dergelijke maatregelen, ondanks aanhoudende pleidooien van winkeliers in met name de Kalverstraat. ‘We willen de stad niet op slot zetten,’ zei straatmanager Pauline Buurma eerder. Ook verklaarde de gemeente niet te willen zwichten voor terrorisme, en zouden betonblokken verkeersstremmend werken.

Maar na een gesprek met ondernemers in de Amsterdamse binnenstad kondigde burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vorige week aan de mogelijkheden te ‘onderzoeken’. Dit was naar aanleiding van de aanslag op de Ramblas in Barcelona twee weken geleden. ‘Het heeft de voorstelbaarheid dat zoiets ook in Amsterdam kan gebeuren, vergroot,’ aldus Van der Laan. Het onderzoek naar mogelijke blokkades in Amsterdam richt zich op drukke plekken met een ‘grote symbolische waarde’ en een ‘internationale uitstraling, zoals de inritten van de Kalverstraat, de drukste Amsterdamse winkelstraat.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.