Onderwijs

Sander Dekker verbaasd over schadevergoeding schoolfoto

14 juli 2017

Sander Dekker is verbaasd over de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de Haagse Maria Montessorischool een schadevergoeding van 500 euro moest betalen, omdat twee kinderen een schoolfoto misten. De twee kinderen waren afwezig, in verband met het Offerfeest.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

‘Ik moest mijn wenkbrauwen ophalen toen ik de uitspraak van de rechter hoorde,’ aldus Sander Dekker. ‘Ik kan me voorstellen dat de school er nog eens naar laat kijken.’ Hiermee doelt de staatssecretaris op een mogelijk hoger beroep.

Leerlingen benadeeld

De kantonrechter oordeelde maandag dat de Maria Montessorischool de leerlingen heeft benadeeld. Volgens de rechter heeft de school in strijd gehandeld met de Algemene wet gelijke behandeling. In mei werd bekend dat de moeder 10.000 euro eiste van de school omdat haar dochters de klassenfoto hadden gemist.

Op de school werden in september 2015 – tijdens de week van het Offerfeest – klassenfoto’s gemaakt. Niet handig, zegt de school, maar wel verklaarbaar: de schoolfotograaf kon niet op een andere dag.

´Schoolvoorbeeld van discriminatie´

‘Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag in de klas naar de foto kijkt en vraagt: “Mama, waarom sta ik hier niet op?” Dat kun je niet aan een kind uitleggen,’ verklaarde de moeder in de rechtbank. De school heeft van alles gedaan om de ouders tegemoet te komen, maar de moeder vond de oplossingen van de school niet voldoende.

De advocaat van de moeder noemde de planning van de Montessorischool zelfs een ‘schoolvoorbeeld van discriminatie’. De rechter ging mee in het betoog van de moeder. ‘Ik denk niet dat het schoolbestuur genoeg heeft gedaan om het onderscheid dat is gemaakt door de foto op de islamitische feestdag te plannen, op te heffen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.