Politie laat meer dan de helft van aangiften liggen

22 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Vooral aangiftes van diefstal en vernieling en aangiftes die via internet werden gedaan werden niet behandeld - Foto: ANP

De politie neemt minder dan de helft van alle aangiftes die jaarlijks worden gedaan in behandeling. In 2016 registreerde de politie 930.000 misdrijven, zo’n 511.000 zaken liet de politie schieten, bijvoorbeeld omdat er geen dader in beeld was.

De Nationale Politie bevestigt het lage behandelingscijfer zaterdag na berichtgeving van het AD.

Internetaangiftes

Vooral aangiftes van fietsendiefstal, vernieling en internetoplichting zouden regelrecht de prullenbak in gaan. Vorig jaar werd 55 procent van de aangiftes niet behandeld. Het zou daarbij vooral gaan om aangiftes via internet.

De politie moet elke dag keuzes maken, zegt woordvoerder Frank van der Voort van de Nationale Politie. ‘Veel aangiftes zijn verzekeringskwestie, zoals een deuk in een auto of een gestolen navigatiesysteem. Wij steken onze energie liever in het oplossen van een zware mishandeling.’

Opgeloste misdrijven

Volgens data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het oplossingspercentage van misdrijven drastisch achteruit. Werden in 2010 nog bijna 30 procent van de misdrijven opgehelderd, vorig jaar was dat nog maar 22 procent.

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) maakt zich grote zorgen over deze trend. ‘De aangiftebereidheid in Nederland is met 20 procent al laag. En die wordt hierdoor alleen maar lager. Als je aangifte doet, hoor je in veel gevallen gewoon helemaal niks meer. Dat is heel erg.’

De Nationale Politie stelt dat er bij aangiftes wel degelijk ‘naar wordt gestreefd om terugkoppeling te geven’. Uit CBS-cijfers blijkt dat de aangiftebereidheid in Nederland al jarenlang daalt.

De NPB vindt bovendien dat de opsporing in het geding komt doordat de politie met de helft van de aangiftes niets doet. ‘Als er op verschillende plaatsen in Nederland elektrische fietsen worden gestolen, dan kan er een patroon in zitten, maar dat zie je niet als de aangiftes in een la verdwijnen.’

Politiewoordvoerder Marten Schwandt benadrukt dat gedane aangifte wél meetellen voor de statistieken, ook als ze niet in behandeling worden genomen. ‘Dat een aangifte van bijvoorbeeld fietsendiefstal niet wordt opgepakt, wil niet zeggen dat er niets mee gebeurt. Als het op een bepaalde plaats vaak gebeurt, kunnen wij een lokfiets inzetten. Je krijgt je eigen fiets er misschien niet mee terug, maar we kunnen wel een dader oppakken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.