nederland

Korpschef over kaartjesrel politie: er komen meer affaires aan

05 mei 2017

Opnieuw zit de politie in haar maag met een integriteitskwestie. Vijf topmensen zouden op kosten van de politie voetbalwedstrijden en concerten hebben bezocht. En er liggen nog meer van dit soort kwesties op de loer, waarschuwt korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom alvast.

De nieuwste affaire speelt in Amsterdam, schrijft het AD vrijdag.

‘Van geen kwaad bewust’

Het gaat onder anderen om de Amsterdamse ex-regiochef Ad Smit (64). Hij kwam al eens eerder in opspraak over voetbalkaartjes. Smit werd november vorig jaar op non-actief gezet. Hij geeft nu toe op kosten van de politie wedstrijden van Ajax en concerten te hebben bezocht, maar was zich volgens zijn advocaat ‘van geen kwaad bewust’.

‘Het bezoeken van wedstrijden was niet ongebruikelijk binnen de top van de politie en het Openbaar Ministerie.  Smit handelde niet anders dan de mensen om hem heen, met medeweten van de politietop,’ aldus Smits raadsman. Ook andere hoge politiefunctionarissen zouden op de tribune hebben gezeten, verklaarden getuigen in een Rijksrechercheonderzoek tegen Smit. Het gaat volgens bronnen om meerdere adviseurs van de politietop en Liesbeth Huyzer, lid van de korpsleiding. Zij zou het geld later hebben terugbetaald, schrijft het AD.

Pikante uitspraken

De korpschef van de Nationale Politie komt vandaag met een opmerkelijke uitspraak naar aanleiding van de nieuwe rel. Hij betreurt allereerst dat er nu weer ophef is over het korps – na het eerdere onderzoek tegen ex-korpschef Gerard Bouman en het schandaal rond de champagneontbijtjes en feestjes die de Ondernemingsraad van de Nationale Politie organiseerde. Maar wat hij daarna zegt, is een stuk pikanter. Volgens Akerboom, die sinds vorig jaar maart de scepter zwaait bij de Nationale Politie, duiken er de komende tijd nog wel meer integriteitskwesties op.

Voorlopig zal de storm niet gaan liggen, waarschuwt Akerboom: ‘Ook de komende maanden zullen zich zaken voordoen.’ ‘Dit raakt de hele organisatie en heeft impact op de medewerkers, van hoog tot laag. Ik vind het belangrijk een duidelijk signaal af te geven over waar we als politie staan ten aanzien van integriteit,’zegt hij. Akerboom voegt eraan toe dat hij streeft naar een ‘open en transparante organisatie’.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.