media

Defensie jaagt al jaren op lekkend personeel

19 juli 2017

De afgelopen jaren heeft het ministerie van Defensie diverse onderzoeken ingesteld naar medewerkers die informatie naar de pers zouden hebben gelekt. Onderzoekers binnen Defensie kregen toegang tot alle locaties, ICT-systemen en persoonlijke e-mails.

Ook mochten leden van de ‘Commissie van Onderzoek’ telefoongegevens opvragen en werknemers verhoren. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

Telefoongesprekken nagelopen

De afgelopen jaren is een aantal vernietigende berichten in de pers verschenen, over onder meer het tekort aan oefenmunitie. In veel gevallen kregen journalisten informatie in handen via lekkende medewerkers.

Negen primeurs van verschillende media zijn onderzocht door de Commissie. De commissieleden zijn tot nu toe weinig succesvol: ze hebben geen enkele vermoedelijke bron gevonden. Wel had de commissie veel macht: zo werden na publicatie van berichten onder meer telefoongesprekken gecheckt, om te onderzoeken of medewerkers contact hadden met journalisten.

Onder meer naar aanleiding van nieuwsberichten van RTL zelf werd de ‘Commissie van Onderzoek’ in het leven geroepen. Tussen 2014 en 2016 werden negen onderzoeken gedaan, naar informatie die werd gepubliceerd in bijvoorbeeld De Volkskrant, De Telegraaf en via ANP en NOS.

Mogelijk gelekt via Publeaks

Berichten over oefenmunitietekorten, die ertoe leidden dat militairen tijdens oefeningen ‘pang, pang’ moesten roepen, kwamen vorig jaar naar buiten via een gelekte, vertrouwelijke e-mail. De Commissie zocht tevergeefs naar de persoon die de e-mail lekte.

Mogelijk werd informatie gelekt via Publeaks, een samenwerkingsverband van vijftien media, dat klokkenluiders moet helpen informatie anoniem naar buiten te brengen. De Volkskrant, ANP en NOS maken deel uit van het samenwerkingsverband.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.