Amsterdam

Politie wil hoofddoek bij uniform toestaan

18 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Om meer allochtone agenten te werven, bespreekt de Amsterdamse politie de mogelijkheid een hoofddoek toe te staan bij het uniform. Agenten mogen momenteel geen geloofsuitingen als een hijab of een keppel dragen als onderdeel van het uniform.

Om diversiteit te verbeteren, overweegt de politietop een einde te maken aan dit verbod, meldt het AD donderdag. Het is een nieuw initiatief in de langlopende missie van de politie om meer minderheden en agenten met een migratieachtergrond te werven.

Politie als natuurlijke vijand

‘Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben,’ zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, politiechef Amsterdam.

De korpsen dreigen af te drijven van de samenleving, zegt een groep leidinggevenden die in februari alarm sloegen over het gebrek aan diversiteit. Volgens voorzitter van de politievakbond Jan Struijs zien veel jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst de politie ‘als hun natuurlijke vijand’.

In juni vorig jaar riep Struijs, sinds 2016 voorzitter van de NPB, de politietop op om zich in te zetten voor meer diversiteit bij de korpsen. ‘Er wordt hierop onvoldoende beleid gemaakt. De mensen die binnen de politie initiatief nemen, moeten zich er echt doorheen vechten om iets voor elkaar te krijgen. Dat is zorgelijk.’

‘Politietop slaat door’

Vooral in Amsterdam wordt het gebrek aan diversiteit als een probleem gezien. Meer dan de helft van de Amsterdammers heeft een migratieachtergrond, slechts een op de vijf Amsterdamse politieagenten is van allochtone afkomst.

Maar de politiebond ANPV is weinig enthousiast over het voorstel, dat juist allochtone agenten zou benadelen. De politietop slaat door, is het oordeel van voorzitter Geert Priem. ‘Benadruk dat verschil tussen autochtonen en allochtonen toch niet zo. Allochtone agenten die ik spreek hebben er namelijk last van. Zij willen niet voorgetrokken worden op basis van hun achtergrond.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.