Formatie

´Extra bewindslieden in nieuw kabinet´

09 mei 2017

Het nieuwe kabinet telt waarschijnlijk meer bewindslieden dan het huidige. Dat meldt het AD. Op het gebied van justitie en milieu lijkt sprake van ingrijpende veranderingen.

Het is vooral spannend bij de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Naar verwachting wordt één van de twee ministeries omgedoopt tot ministerie van Klimaat en Energie. Volgens het Algemeen Dagblad wordt gesproken over een ‘ambtenarenstrijd’.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Vorige week lieten informateur Edith Schippers (VVD) en D66-leider Alexander Pechtold weten dat tijdens de formatiebesprekingen tussen VVD, D66, CDA en GroenLinks nog met geen woord was gerept over het verdelen van ministeries. RTL Nieuws beweerde het tegendeel, op grond van geruchten. De verwachting is dat er een ministerie komt voor groene energie.

Superministerie

Ook het VVD-ministerie van Veiligheid en Justitie moet eraan geloven. Het ministerie kreeg onder het kabinet-Rutte I ook de politie onder zijn hoede, waardoor het ministerie van Binnenlandse Zaken werd uitgekleed. Die reorganisatie had niet het gewenste succes. Veiligheid en Justitie, dat het paradepaardje van de VVD had moeten worden, verloor tijdens Rutte II maar liefst twee ministers en een staatssecretaris. D66 en GroenLinks zouden het ministerie willen afslanken: ‘Het is te groot en niet goed bestuurbaar’.

Het AD meldt dat de VVD maar moeilijk afstand kan doen van dit ministerie; de liberalen zouden asielzaken willen overhevelen naar Binnenlandse Zaken, maar de politie binnenboord willen houden. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zat de afgelopen jaren duimen te draaien. Recent behaalde hij een succesje door ervoor te zorgen dat de verkiezingen op Curaçao, die uitgesteld dreigden te worden, konden doorgaan.

‘We ploeteren voort’

‘Dag voor dag ploeteren wij voort,’ zei VVD-leider Mark Rutte maandag, na weer een nieuwe formatiesessie sinds de verkiezingen op 15 maart. De premier benadrukte dat er een groot verschil is met 2012. Toen hadden de VVD en PvdA, de grote verkiezingswinnaars, nog geen twee maanden nodig om een nieuw kabinet te formeren. Nu zijn er vier partijen bij de formatie betrokken. ‘Een stuk ingewikkelder,’ aldus Rutte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.