nederland

Formatienieuws: ‘We ploeteren voort’

08 mei 2017Leestijd: 1 minuut

Nog altijd praten de VVD, CDA, D66 en GroenLinks over de vorming van een nieuw kabinet. Volgens demissionair premier Mark Rutte wil niemand die gesprekken langer laten duren dan nodig, ‘hoe plezierig de sfeer aan tafel ook is’.

‘Dag voor dag ploeteren wij voort,’ zei Rutte maandag, na weer een nieuwe formatiesessie.

Ethische verschillen

Hij benadrukte dat er een groot verschil is met vijf jaar geleden. Toen hadden de VVD en PvdA, die de grote verkiezingswinnaars waren, nog geen twee maanden nodig om te formeren. Nu zijn er vier partijen bij de formatie betrokken. ‘Een stuk ingewikkelder,’ aldus Rutte.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Hij wilde inhoudelijk niets kwijt over de voortgang van de formatie. De onderhandelingen worden dinsdag om 14.00 uur weer opgepakt.

De verschillen tussen vooral de VVD en CDA enerzijds en GroenLinks anderzijds zijn groot. Met de ChristenUnie – een andere variant die mogelijk is als de besprekingen met GroenLinks-leider Jesse Klaver klappen – wil D66 dan weer liever niet samen regeren. Dat heeft vooral te maken met kwesties van ethische aard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.