nederland

Club achter Eritrea-conferentie geeft zich niet gewonnen na verbod

14 april 2017Leestijd: 2 minuten

De organisatie van een conferentie voor Eritreeërs in Nederland stapt vrijdag naar de rechter om het verbod op de bijeenkomst van tafel te krijgen. Het kort geding is vrijdagmiddag in Den Bosch.

Dat laat de gemeente Veldhoven weten in een verklaring. Burgemeester Jack Mikkers verbood de conferentie donderdag, omdat de openbare orde in gevaar was.

‘Gekeken naar werkbare oplossingen’

Hij besloot daartoe wegens twee incidenten waarbij tegenstanders van de conferentie betrokken waren. Op televisiebeelden was te zien hoe een groep agenten met stokken insloeg op demonstranten die de ingang naar het conferentiecentrum blokkeerden. Vrijdagochtend zijn er, ondanks het verbod, toch bezoekers naar conferentiecentrum Koningshof in de Noord-Brabantse plaats gekomen. Volgens de gemeente wordt op dit moment gekeken naar ‘werkbare oplossingen voor de situatie van de op dit moment aanwezige gasten’.

De vraag is of de conferentie helemaal van de baan is. Het Eindhovens Dagblad meldt dat omstreden bijeenkomst toch is begonnen. Op sociale media staan foto’s en filmpjes van een zaal vol congresgangers. Ze poseren in oranje T-shirts met de opdruk ’13th YPFDJ-conferentie Holland’. Op online geplaatste video’s lijken enkele tientallen mensen aanwezig, aldus de lokale krant. Er is mogelijk iets gaande, maar het is niet duidelijk of dit gasten betreft die al eerder in het hotel waren. De politie heeft  aan het begin van de middag het conferentiecentrum afgezet. De politie is al de hele ochtend paraat en ook de mobiele eenheid is aanwezig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De politie pakte donderdag 128 betogers op. Dat zijn er meer dan de oorspronkelijk gemelde vijftig. Ze zijn allemaal weer vrijgelaten.

Omstreden

De bijeenkomst van de jongerenbeweging was omstreden omdat ook Yemane Gebreab, een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Eerder donderdagavond bestormden Eritrese demonstranten een auto van het corps diplomatique. De groep Eritreeërs verkeerde in de veronderstelling dat Gebreab zich in deze auto bevond.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.