Kabinet vindt bezoek Eritrese adviseur ‘ongemakkelijk’, maar houdt het niet tegen

11 april 2017Leestijd: 3 minuten
Yemane Gebreab - de adviseur van de Eritrese president Afewerki - wil dit weekeinde in Nederland komen spreken - Foto: ANP

Het kabinet is bezorgd over de komst van Yemane Gebreab, rechterhand en adviseur van de Eritrese president Isaias Afewerki, later deze week naar Nederland. Zijn bezoek kan tot onrust leiden in de Eritrese gemeenschap in Nederland, maar gaat toch door.

Gebreab wordt niet tegenhouden bij de grens, noch wordt hem het woord ontnomen, zoals wel gebeurde bij de Turkse ministers Mevlüt Cavusoglu en Fatma Kaya, die vorige maand in Nederland campagne wilden voeren voor het Turkse referendum.

Intimidatie van Eritreeërs

Gebreab, adviseur van Afewerki – die als dictator wordt gezien –, wil tussen 13 en 17 april Eritrese jongeren toespreken op een congres over de ‘politieke actualiteit’, zo staat in een Facebook-uitnodiging voor het evenement. Het wordt georganiseerd door de Eritrese jongerenorganisatie Young People’s Front for Democracy and Justice (YPFDJ). Het kabinet meldt dat het zich ongemakkelijk voelt bij Gebreabs bezoek, omdat ‘een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten’. Ook is het kabinet aanhoudend bezorgd over de mensenrechtensituatie in Eritrea.

Het evenement is er volgens de YPFDJ op gericht ‘Eritrese jongeren te activeren en actief te betrekken in zowel het dienen van hun gemeenschappen als het dienen van het belang van Eritrea op verschillende manieren’.

Eind vorig jaar stuurde het kabinet een rapport van de Universiteit Tilburg naar de Kamer, waarin staat dat veel Eritreeërs die in Nederland wonen ‘intimidatie ervaren’ door het regime in hun thuisland. Dat gaat onder meer om het betalen van belasting. Recent gearriveerde Eritrese asielzoekers zouden de lange arm van president Afewerki vrezen, maar zijn ook bang voor de eerste golf Eritrese vluchtelingen, die tussen 1980 en eind jaren negentig aankwamen en wel aanhangers zijn van het huidige Eritrese regime.

Gebreab wordt niet tegengehouden. ‘Omdat de heer Gebreab reeds over een Schengen-visum beschikte, is de regering nooit voor de vraag komen te staan of een visum al dan niet zou moeten worden verstrekt,’ aldus het demissi0naire kabinet. Het enige wat het kabinet wil doen, is Gebreab een officiële ontvangst ontzeggen, die gebruikelijk is bij ministers en andere bewindspersonen. Gebreabs komst wordt als ‘privé-aangelegenheid’ behandeld. Hij wordt niet ontvangen door Nederlandse ambtenaren.

Ook is niet duidelijk of Gebreab in het openbaar zal spreken of op een besloten bijeenkomst. Wat wel zou kunnen, is dat de gemeente waar hij een toespraak houdt hem de toegang ontzegt als de openbare orde in het geding komt. De locatie waar hij spreekt, blijft vooralsnog geheim.

Effect nog niet aangetoond

De zaak doet denken aan de Turkse ministers die campagne wilden voeren voor de grondwetswijziging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, al wordt Gebreab een stuk minder hard aangepakt. Volgens het kabinet is dat omdat het bij de Turken ging om ministers, ‘officiële leden van de regering’, terwijl Gebreab een adviseur is, en geen officieel regeringslid.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook leidde het Turkse referendum tot aantoonbare spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap, stelt het kabinet. Spanningen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap zijn er allang, maar het is nog niet bekend ‘wat deze bijeenkomst teweeg gaat brengen’, aldus het ministerie van Sociale Zaken.