buitenland

Veldhoven verbiedt omstreden Eritrese conferentie

13 april 2017Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Veldhoven heeft donderdagavond een bijeenkomst van Eritreeërs, die in conferentiecentrum Koningshof zou plaatsvinden, verboden. Reden daarvoor zijn twee incidenten waarbij tegenstanders van de conferentie betrokken waren, aldus de gemeente.

Mikkers nam het besluit na overleg met het Openbaar Ministerie (OM), politie en Koningshof, omdat de openbare orde en veiligheid niet voldoende gegarandeerd kunnen worden. Een politiewoordvoerster zei dat binnen de groep betogers onenigheid was ontstaan. Tientallen actievoerders zijn opgepakt. Ze zijn met bussen naar het politiebureau gebracht.

De demonstratie was een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst van de jongerenbeweging was omstreden, omdat ook een Yemane Gebreab, een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

Eerder op de avond bestormden Eritrese demonstranten een auto van het Corps Diplomatique. De groep Eritreeërs verkeerde in de veronderstelling dat Gebreab zich in deze auto bevond.

Gebreab was afgereisd naar het Noord-Brabantse dorpje Veldhoven, om daar op een bijeenkomst voor Eritrese jongeren te spreken. Dit zou gebeuren op het congrescentrum ‘de Koningshof’. De doorgang werd echter geblokkeerd door tientallen boze Eritreeërs. Ook sprongen er mensen voor en op de auto.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een oud-staatssecretaris uit Eritrea riep op om te demonstreren tegen de bijeenkomst van het Eritrese regime. De staatssecretaris vluchtte om politieke redenen naar Nederland.

Gebreab zou komen spreken over de ‘politieke actualiteit’ in Eritrea. Zijn komst naar Nederland is omstreden, omdat Eritrea gezien wordt als een dictatuur, waar Gebreab een hoge ambtenaar van is. Duizenden migranten vluchtten uit Eritrea, vanwege het politieke regime van president Afewerki.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ongemakkelijk bezoek

De conferentie wordt georganiseerd door de Eritrese jongerenorganisatie Young People’s Front for Democracy and Justice (YPFDJ). Het kabinet meldt dat het zich ongemakkelijk voelt bij Gebreabs bezoek, omdat ‘een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten’.

De Nederlandse regering liet de bijeenkomst doorgaan, ondanks een eerder verbod op een toespraak van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Daar stak de regering een stokje voor, omdat de openbare orde in het geding zou zijn. Er is echter wel een verschil. Gebreab beschikt over een Schengen-visum, en kan dus ongehinderd het land in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.