nederland

Kieshulp-sites blijven amper overeind na cyberaanvallen

15 maart 2017

Met zo’n 45.000 gebruikers per uur die op het laatste moment kieswijzers als Stemwijzer en Kieskompas raadplegen, zijn de websites belangrijke doelwitten van hackers. Beide kieshulp-sites zeggen vandaag constant bezig te zijn geweest met het afslaan van cyberaanvallen.

Het gaat vooral om DDoS-aanvallen. De teams achter de sites doen er alles aan om online te blijven. Willem Blanken, de directeur van Kieskompas, zegt tegen de NOS dat werknemers al de hele dag bezig zijn. ‘Inmiddels is de site redelijk stabiel.’

Kieswijzers kwetsbaar

In februari werd de Stemwijzer een dag na de lancering al gehackt. De populairste partijen onder kiezers die de stemhulp raadpleegden, werden gepubliceerd. Nu er weer problemen blijken te zijn met de beveiliging van de websites, krijgen de kieswijzers hulp van Google. Het bedrijf achter de populaire zoekmachine helpt websites die van belang zijn voor democratie en vrijheid van meningsuiting overeind te blijven, stelt Blanken.

Er ontstond ook commotie toen bleek dat de Stemwijzer gevoelige persoonlijke gegevens verzamelde, zonder daarvoor toestemming te vragen. Stemwijzer mag gegevens over de politieke voorkeur van bezoekers alleen verwerken voor advertentiedoeleinden als de bezoeker daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven. De eerste dagen na de lancering gebeurde dat niet, totdat toezichthouders Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingrepen.

Veiligheidsmaatregelen door overheid

De overheid zelf heeft ook alles op alles gezet om hacks tijdens de verkiezingen te voorkomen. Cyber-experts moeten vooral voorkomen dat de verkiezingsuitslag kan worden gemanipuleerd. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk nam ferme maatregelen nadat paniek uitbrak over de veiligheid van overheidssystemen.

Zo ‘wordt papier leidend’: er komt een volledige handmatige telling buiten de software om, zodat ambtenaren alles kunnen checken. Zo worden problemen met onveilige software gemeden. Bovendien worden geen onbeveiligde usb-sticks gebruikt om stemtotalen over te dragen, meldt RTL.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.