Boosheid over Anelka bij Roda JC: ‘Club heeft een voorbeeldrol’

02 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Anelka maakte op 28 december 2013 het omstreden gebaar - bron:AFP

Voetbalclub Roda JC bracht woensdag trots het nieuws dat de voormalige Franse stervoetballer Nicolas Anelka is aangesteld als adviseur. Joodse organisaties zijn verontwaardigd.

Ex-spits Anelka (37) speelde tijdens zijn lange voetballoopbaan onder meer voor de topclubs Arsenal, Real Madrid, Chelsea en Juventus. Hij kwam meer dan zestig keer uit voor het Franse nationale team.

Variatie op de Hitlergroet

Anelka kreeg niet alleen bekendheid door zijn prestaties op het veld. Op 28 december 2013 zorgde hij – destijds in dienst bij de Engelse club West Bromwich Albion – voor commotie door na een doelpunt de quenelle te brengen. Dat is een variatie op de Hitlergroet. De quenelle is een gebaar waarbij één hand naar de andere schouder wordt geheven en de andere hand met gestrekte arm naar beneden wordt gehouden. Anelka kreeg vijf wedstrijden schorsing aan zijn broek.

De groet – die door de Franse autoriteiten wordt gezien als antisemitisch – is bedacht door de Franse ‘komiek’ en oproerkraaier Dieudonné M’bala M’bala. Dieudonné is veroordeeld voor antisemitisme en het aanzetten tot haat tijdens optredens en op zijn YouTube-kanaal, en voor het beledigen van Holocaust-slachtoffers. Anelka, die altijd heeft ontkend antisemitische bedoelingen te hebben gehad, staat te boek als een van Dieudonnés volgers.

Voetballers hebben een voorbeeldfunctie

De aanstelling van Anelka bij de voetbalclub in Kerkrade zorgt voor verontwaardiging bij Joodse organisaties in Nederland. Voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël Hanna Luden zegt in een interview met Elsevier.nl dat Anelka vermoedelijk zelf ook niet begrijpt wat hij doet. ‘Ik heb het gevoel dat deze mensen met stoerdoenerij en modieuze gebaren bij een groep willen horen.’

Luden roept Roda JC op om gebruik te maken van de situatie. ‘Ga de dialoog aan met Anelka en met de maatschappij. Laat zien dat dit niet kan. Anelka en Roda JC zijn een rolmodel. Pak je verantwoordelijkheid en doe hier iets nuttigs mee.’

De club uit Kerkrade heeft geluisterd naar het ‘voetbalinhoudelijke verhaal’ van Anelka. ‘Dat telt voor ons,’ zegt een woordvoerder van Roda JC in De Telegraaf.

Dat is erg verkeerd, zegt Luden. Roda JC moet afstand nemen van Anelka’s misstap, en daarna de discussie aangaan. Luden wil niet dat er een Joodse kwestie van wordt gemaakt. ‘De Joden zijn niet de enige slachtoffers geweest van Adolf Hitler.’

Het Centraal Joods Overleg wil graag met Anelka in gesprek. ‘Misschien kunnen we hem ervan overtuigen hoe stuitend het quenelle-gebaar is,’ zegt voorzitter Ron van der Wieken in De Telegraaf. ‘Dit is een buitengewoon kwalijke zaak. Roda moet nooit met zo’n persoon in gesprek gaan,’ vindt ook Benoit Wesly, woordvoerder van de Joodse gemeente in Limburg. Hij wijst in de krant op de voorbeeldrol van voetballers. ‘Van deze man moet afstand worden genomen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.