nederland

Praat mee: meer of minder referenda?

15 februari 2017Leestijd: 1 minuut

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat in de reacties onder het stuk weten wat u van de stelling vindt.

De stelling van woensdag 15 februari gaat over het bindend referendum. Die luidt als volgt: ‘Er moeten bindende referenda komen, waarmee burgers door het parlement aangenomen wetten kunnen tegenhouden.’ Momenteel is het alleen mogelijk een raadgevend referendum te organiseren, zoals de stembusgang over het associatieverdrag met Oekraïne.

EU-lidmaatschap

Onder meer PVV, SP en Forum voor Democratie zijn voorstander van bindende referenda. Zij stellen bijvoorbeeld voor om ook een referendum te houden over het lidmaatschap van de Europese Unie. Partijen als VVD, PvdA en CDA zijn tegen meer referenda.

Wat vindt u? Moeten burgers wetten kunnen blokkeren door middel van een referendum? Laat het weten in de reacties.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van de reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.