Bij deze partijen heerst nu ook referendumkoorts

24 juni 2016Leestijd: 2 minuten
De Britten stemden donderdag met een meerderheid voor een Brits vertrek uit de EU - Foto: AFP

Zowel de PVV als de SP wil een referendum over de EU. De insteek is iets anders: de PVV wil een referendum over een Nexit, terwijl de SP wil dat de bevolking zich uitspreekt over het inperken van de macht van de EU.

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil meer macht voor nationale regeringen en parlementen. ‘We willen de Europese Commissie afschaffen en geen dwingende financiële dictaten meer,’ zegt hij tegen NOS.

Invloed

Om de invloed vanuit Brussel op de nationale wetgeving te beperken, is een verdragswijziging nodig. SP vindt dat de kiezer zich daarover uit moet kunnen spreken. ‘Men vreest de opvattingen van de bevolking, maar je kunt je niet blijven verstoppen,’ aldus Van Bommel.

De PVV houdt een hardere lijn aan. PVV-leider Geert Wilders kwam gelijk na de bekendmaking van de keuze van de Britten vrijdagochtend al met een verklaring dat Nederland ook zo’n referendum zou moeten houden. Hij wil Nederland gewoon uit de EU hebben. ‘Nu zijn wij aan de beurt,’ aldus Wilders. Hij feliciteerde op de site van de PVV de Britten met hun ‘Independence Day’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook VNL, van de oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren, is ook voor een Nexit. De partijen verwachten dat een eventueel referendum het thema wordt van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Andere partijen zijn vooral teleurgesteld over de uitslag van het Brexit-referendum.

Euroscepticisme

Ook eurosceptische partijen in Frankrijk, Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben aangekondigd referenda te willen over het lidmaatschap van de Unie. Marine Le Pen, leider van het Franse Front National, beloofde vorige maand al een referendum over een Frexit als zij de presidentsverkiezingen van 2017 wint. Zij reageerde vrijdagochtend net als Geert Wilders verheugd op de uitslag, en plaatse een Britse vlag op haar Twitter-pagina om het feit te vieren.

Ook de Deense anti-immigratiepartij DF wil een EU-referendum. De partij zit niet in de regering, en het idee voor een referendum werd dan ook afgewezen door de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, al zei hij wel dat er nu mogelijkheden ontstaan voor een ‘dunnere EU’.

Ook de Zweedse eurosceptische partij Sverigedemokraterna, de Oostenrijkse FPÖ en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) wil een eigen referendum over het lidmaatschap van de EU.