nederland

Timmermans denkt dat Trump ‘nut van EU’ wel zal inzien

16 januari 2017Leestijd: 1 minuut

Volgens de Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zal president-elect Donald Trump te zijner tijd het nut van de Europese Unie wel inzien, als hij eenmaal in aanraking komt met de lidstaten.

Donald Trump, die vrijdag de nieuwe president van de Verenigde Staten zal zijn, haalde behoorlijk uit naar ‘Brussel’, zondagavond. Volgens de Republikein zullen veel staten het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen, en uiteindelijk uit de Unie stappen. Trump jubelde over de Brexit.

‘Geen behoefte aan advies van buitenaf’

Trump zegt dat het hem koud laat of de EU verdeeld is of juist verenigd. Volgens Timmermans zal Trump zich snel meer verbonden voelen met de lidstaten. ‘Ik weet zeker dat iedereen Washington vroeger of later zal inzien dat het in het belang van de Verenigde Staten is om een succesvolle EU als bondgenoot te hebben.’ De Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen 70 jaar eensgezind geweest, zegt Timmermans: ‘Samenwerking en eenheid zijn in het belang van beide partijen.’

Door eenheid heeft de EU in samenwerking met Amerika het meest ‘succesvolle vredesproject uit de geschiedenis van de mens’ bewerkstelligd, aldus de PvdA’er in een interview met CNN. Volgens de Franse president François Hollande heeft de EU ‘geen behoefte aan advies van buitenaf’. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel trekt zich maar weinig aan van de opmerkingen van Trump: volgens haar ligt het lot van Europa en de EU in handen van de Europeanen, en bij hen alleen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.