Duitsland schrikt van Trumps woorden over auto-industrie

16 januari 2017Leestijd: 3 minuten
Merkel sprak op een regionaal CDU-partijcongres in Neumunster - Foto: AFP

De opmerkingen van de aankomende president Donald Trump, die hij zondagavond deed in onder meer het Duitse blad Bild, zijn hard aangekomen in Berlijn. Bondskanselier Angela Merkel kreeg forse kritiek vanwege haar migratiebeleid, en ook de voor Duitsland zo belangrijke autosector moest het ontgelden.

Trump zei eenieder die auto’s wil produceren succes te wensen. ‘Je mag gerust auto’s bouwen voor de Verenigde Staten, maar voor elke wagen die Amerika binnenkomt, moet 35 procent belasting worden betaald’ – een forse tariefheffing dus.

BMW is van plan een fabriek te bouwen in Mexico, en dat stuit Trump tegen de borst. De nieuwe president wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk wordt geproduceerd in de Verenigde Staten zelf, zodat er meer banen komen. Het maakt allemaal deel uit van zijn America First-politiek – plannen die hij al ontvouwde tijdens zijn campagne.

Dalende koersen op de beurs

In Duitsland worden de opmerkingen van Trump over de invoerheffingen als een grote bedreiging gezien. De auto-industrie is van enorm, onmisbaar belang voor de Duitse economie. Op de beurs in Frankfurt daalden de koersen van de belangrijkste automerken dan ook meteen.

BMW daalde met 1,5 procent, Volkswagen met 1,8 procent en Daimler (in handen van Mercedes Benz) verloor 1,6 procent. Bondskanselier Merkel houdt zich wat op de vlakte, maar haar sociaaldemocratische vicekanselier Sigmar Gabriel sloeg een venijniger toon aan. Gabriel zei bijvoorbeeld dat de Amerikanen dan zelf maar betere auto’s moesten bouwen.

In een zeldzaam interview met Europese media praat de volgende Amerikaanse president Donald Trump uitvoerig over de staat van Europa. Van Merkel moet hij niets hebben, terwijl hij…lees meer>2017-01-13 15:08:29 President-elect Donald Trump waves to supporters in the lobby of Trump Tower on January 13, 2017 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith

‘De grootste BMW fabriek staat al in Amerika, in Spartanburg in South Carolina. De Amerikaanse auto-industrie zal van een koude kermis thuiskomen indien alle onderdelen die zij uit Duitsland importeren plotseling worden belast met 35 procent importbelasting. Dit maakt de sector alleen maar zwakker en auto’s duurder,’ aldus Gabriel.

Staatssecretaris op het Ministerie van Justitie en Consumentenzaken nam geen blad voor de mond. ‘Heeft Trump er ook maar een seconde over nagedacht wat ons antwoord zal zijn op strafheffingen?’ schreef Ulrich Kelber verontwaardigd op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Merkel wil het van Trump zelf horen

Merkel kreeg van Trump te horen kreeg dat zij een gigantische blunder beging door al die duizenden migranten ongecontroleerd haar land te laten binnenkomen. Wel zei de Republikein respect te hebben voor Merkel als leider. Ze plant nu een overleg met de gekozen Amerikaanse president, hebben bronnen rond de Duitse regering laten weten.

Merkel zou hebben aangeboden om af te reizen naar de Verenigde Staten, in haar functie als voorzitter van de G20. De bondskanselier heeft tot dusver nog maar een keer met Trump gesproken, via de telefoon, vlak na zijn uitverkiezing op 8 november. Op een persconferentie weigerde Merkel in te gaan op vragen over de interviews die Trump gaf aan Bild en The Times. Ze wil afwachten wat er gebeurt als Trump straks daadwerkelijk aan het roer staat. Vrijdag is de inauguratie.